AKTUELNO

Najava prištinskog advokata Tome Gašija da će podneti civilnu tužbu protiv bivšeg izvestioca Saveta Evrope Dika Martija i bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte je pokušaj da se sruši temelj Suda za zločine OVK i da se on ukine, smatraju sagovornici Pinka.

Oni smatraju da je Gaši najavio tužbu protiv Martija zbog "lažne tužbe", a protiv Del Ponteove zbog "lažnih podataka o navodnim zločinima koje je koristila u svojoj knjizi" kako bi Sud za zločine OVK bio ukinut.

Bivši predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković je rekao da je Žuta kuća temelj za osnivanje Specijalnog suda za zločine OVK u Hagu.

Cilj je, kako je ocenio, da se uruši taj temelj - priča o Žutoj kući i izveštaju Dika Martija.

Foto: TV Pink Printscreen

Anđelković je istakao da bi Evropski parlament trebalo da reaguje na napade na Martija, budući da je reč o njigovom poslaniku.

Nikola Šainović, bivši potpredsednik Vlade SRJ kaže da je cilj Gašijeve tužbe da se ukine Sud za zločine OVK.

- Izjava i saopštenje Dika Martija su bili zemljotres za albanske ciljeve i lobiste, kao i za odbranu legitimiteta vojne intervencije jer se videlo koga su branili. Oni su znali, bili su saborci - naveo je Šainović.

Kako je istakao na Dika Martija je izvršen pritisak, pa je jedno vreme bilo ćutanje, ali je EP ipak izgurao njegov izveštaj.

Evropa je teška da nešto operatuvno izvrši, ali je osetljiva na te stvari i dobili smo sud. Odgovor američke imperije je bio takav da su oni uvek davali tužioca, a on kontroliše ceo proces. Odlučuje da li će da tuži i za šta i kada na kraju odluče svi oni da podnesu tužbu, skloni ta kŽutu kuću

#Nikola Šainović

#Zoran Anđeković