AKTUELNO

Predlog gradonačelnika Vukovara Ivana Penave da se promeni model školovanja je samo jedan od primera antisrpske politike, kojim bi se dodatno smanjila prava srpske zajednice u Hrvatskoj, ocenuju sagovornici Pinka.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da je to jedan od primera kako se u Vukovaru, ali u drugim delovima Hrvatske vodi žestoka antisrpska politika čiji cilj je konstantno širenje mržnje i netrpeljivosti prema Srbima.

Cilj je stalno izazivanje napetosti, podizanje tenzije, a sa strateškim ciljem da se stvori nesnošljiva atomosfera u Vukovaru, pa i u drugim delovima Hrvatske, da se preostali Srbi odluče ili za iseljenje ili za asimilaciju. Ovo je pokušaj da se ukine još jedno pravo srpskoj zajednici u Vukovaru, naveo je Linta za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

On je istakao da je julu 2013. godine Hrvatska postala član EU, a u septembru iste godine su ukinute dvojezične table u Vukovaru. Kako je napomenuo, 2009. godine je HDZ uoči evropskih integracija uveo dvojezičnost.

- Kada im je trebalo da zadovolje formu uveli su dvojezičnost, a onda su je četiri godine kasnije kada su se ugasili reflektori iz Brisela ukinuli i od 2013. imate povećan stepen verbanog i fizičkog nasilja nad Srbima u Vukovaru - ističe Linta.

Imate jednu skandaloznu činjenicu da se u jednoj članici EU od 2013 godine u jednoj lokalnoj samoupravi se suspendruje ustavni poredak Hrvatske - dodaje naš sagovornik.

Predsednik SDSS-a u Vukovaru Srđan Kolar je ukazao da se Srbi, kao i pripadnici drugih manjina imaju pravo na manjinske škole u kojima se nastava odvija prema tri modela, a najzastupljeniji je model A gde se nastava održava na srpskom u skladu sa svim progmaima kakvi su i u drugim delovima Hrvatske.

- Sada vidimo inicjativu za smanjenje prva srpske zajednice. Ja to ne pozdravljam, već sam protiv toga. Prava pripadnika manjina treba proširivati, a ne smanjivati - naveo je Kolar.

Prema njegovim rečima, gardonačelnik Vukovara je na takav način krenuo u kampanju, jer je video za to plodno tlo kod birača.

- Pokazalo se da ako ideš protiv Srba i srpskih pitanja na takav način možeš da osvojiš vlast u Vukovaru i to daje pozitivan rezultat - istakao je Kolar.

To je žalosno i tužno. Iza naših škola, gde se nastava odvija na srpskom postoji zakon, veći i snažniji dokument u odnosu na reč gradonačelnika i to je ono što ohrabruje Srbe. Nesigurnost kod roditelja, prosvetnih radnika jer se plaše promena ili tenzija. Ne smatram da se to u ovom momentu može desiti. Srbi su ravnopravna nacionalna manjina, a za razliku od nas imaju registrovane svoje školske ustanove - dodao je Kolar.

#Miodrag Linta

#Srđan Kolar