AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da prostepena presuda Haškog suda generalu Ratku Mladiću, u uslovima nejednakog tretmana i selektivne pravde ovog tribunala, ne predstavlja iznenađenje jer je general bio unapred osuđen.

– Za srpski narod general Mladić je istinski heroj i patriota koji je organizovao i vodio Vojsku Republike Srpske i sprečio genocid nad srpskim narodom u BiH i Hrvatskoj – naglasio je Dodik.

Predsednik Srpske je rekao da presuda generalu Mladiću nije presuda srpskom narodu, već sramni šamar srpskim žrtvama i njihovim porodicama, te da u Republici Srpskoj niko ne veruje da je general kriv.

– Ovo nije presuda ni Republici Srpskoj, ni srpskom narodu, ni srpskoj vojsci. Ovo je pokušaj udara na slobodu čitavog jednog naroda – naglasio je Dodik.

On je istakao da je odnos Haškog suda prema Srbima nepravedan, da je struka u Hagu potpuno poražena i da je Hag onemogućio pomirenje u BiH.

– Iz udžbenika treba izbaciti sve o nepravednom Haškom tribunalu – rekao je Dodik, dodavši da je današnjom presudom i dosadašnjim odnosom Haškog tribunala prema Srbima zadat udarac, prije svega, Bosni i Hercegovini.

Dodik je rekao da će istorija jednog dana potvrditi da je Haški tribunal osnovan isključivo da sudi Srbima i s namerom da ih satanizuje.

– Moramo se okupiti oko naših vrednosti, oko naše Republike Srpske, a general ostaje legenda srpskog naroda. Treba da se okupimo i oko njegove porodice, da im pomognemo u ovim trenucima i da zajedno prebrodimo ovo teško vreme – naglasio je Dodik.

Haški tribunal izrekao je danas prvostepenu presudu nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, osudivši ga na kaznu doživotnog zatvora.

Autor:

#Milorad Dodik