AKTUELNO

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“, komentarišući parlamentarne izbore u Hrvatskoj kaže da je HDZ još uvek relativni pobednik.

Štrbac je rekao da HDZ-u za većinu treba 76 glasova, a da oni imaju 71, zbog čega im je potrebna koalicija.

- Moj najveći utisak jeste velika razlika između anketa o izborima i privremenog rezultata. U predizbornim anketama svi su davali prednost SDP-u, levoj koaliciji, čak su im davali preko 60 mandata - izjavio je Štrbac za Novo jutro TV Pink.

Štrbac kaže da su rezultati "Restart" koalicije potop SDP-a i dodao da tako kažu i hrvatski analitičari.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, svi su mislili da će Adria Tour HDZ-u i Andreji Plenkoviću doneti manje mandata, a desilo se suprotno.

Predrag Marković, istoričar, komentarišući izlaznost koja je manja nego u Srbiji i to što nema reakcije međunarodne zajednice kaže da se tu vide ti dvostruki standardi.

- Za Srbiju postoje posebno strogi kriterijumi za to šta je demokratija, šta su ljudska prava. Što se tiče izlaznosti, ne postoji donja granica, može da izađe jedan čovek. U Americi je vrlo mala izlaznost na predsedničke izbore. Tako da to nije bitno, međutim, po drugim pitanjima, Hrvatska nije ni opomenuta za razne ispade na ivici rasizma - kazao je Marković.

Foto: TV Pink Printscreen

On kaže da ga brine uspon Miroslava Škora koji je 29. februara napravio stranku i do sada uspeo da postane treća stranka u Hrvatskoj.

#Hrvatska

#Izbori

#Predrag Marković

#Savo Štrbac