AKTUELNO

Neobjašnjivo je zašto je proces imunizacije u Ruskoj Federaciji usporen. Vlasti su donele uredbu kojom će ga ubrzati, kaže ambasador komentarišući epidemiološku situaciju u Rusiji.

Miroslav Lazanski, ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji, izjavio je da je Srbija procentualno vakcinisala više stanovnika od Rusije, te da je neobjašnjivo zašto je tamo proces imunizacije išao tako sporo.

- Od juče se na 300 punktova unutar Moskve vakcinisalo 100.000 ljudi, a dosad je ukupuno u Rusiji vakcinisano oko 30 miliona ljudi od 148 miliona stanovnika. Ukupno je revakcinisano oko 3,5 miliona građana Moskve, što nije mnogo, s obzirom na to da ruska prestonica ima oko 20 miliona stanovnika – kaže Lazanski za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovo, kaže, nije najbolji skor, te su ruske vlasti donele novu uredbu – u svim firmama koje se bave transportom, zdravstvom, prosvetom i trgovinom najmanje 60 odsto zaposlenih mora biti vakcinisano. Ukoliko se ova kvota ne ispoštuje, firme plaćaju kazne od 500 do 11.000 evra.

- Bilo je vesti i da će radnici dobiti otkaze ako se ne vakcinišu, a sve ovo dovelo je do ubrzavanja procesa vakcinacije. U Rusiji su, inače, na raspolaganju četiri vakcine: Sputnjik V, Sputnjik lajt, Kovivak i Epivak – kaže Lazanski.

Dodaje da u Rusiji i dalje nema reči o trećoj dozi vakcine, a da se epidemiološke mere razlikuju od grada do grada. Kaže da tokom pandemije nije bilo rigoroznih ograničenja koja su se odnosila na stanovništvu, ali da je Kovid-19 stvorio probleme u diplomatiji, odnosno ambasade su prekinule međusobni fizički kontakt.

Foto: TV Pink Printscreen

- Neke zemlje su izašle iz tog režima, odnosno njihova diplomatska predstavništva, a neke i dalje nisu – kaže Lazanski komentarišući stanje sa koronavirusom u Rusiji.

Podseća da je Srbija prva zemlja u Evropi koja je počela da proizvodi Sputnjik V. Ističe da je tema ruske vakcine ispolitizovana u EU, čemu jasno svedoči činjenica da je Brisel ne priznaje, a da su pojedinačne zemlje članice pristale na njihovu upotrebu.

#Miroslav Lazanski