AKTUELNO

Siguran sam da nekima nije drago što SDSS jača i što je u velikoj meri zadržao pozicije koje je pre imao u Republici Hrvatskoj, kaže Kolar za Pink.

Prvi rezultati lokalnih izbora u Hrvatskoj pokazali su da je SDSS najuspešnija srpska stranka, da je HDZ ostao bez većih gradova, a kandidat za gradonačelnika Zagreba iz platforme leve orijentacije “Možemo” Tomislav Tomašević ubedljivo vodi u trci za lidera hrvatske prestonice.

Srđan Kolar, nosilac liste SDSS za Vukovar i kandidat za zamenika gradonačelnika tog grada, izjavio je da je zadovoljan i da je SDSS u odnosu na prethodne izbore podigao rejting za skoro 400 glasova.

- Ovo je dobar rezultat, posebno u okolnostima u kojima smo radili, a koje su bile antisrpske i usmerene protiv Srba u Vukovaru, u želji da se glasovi razjedine i da se srpska zajednica oslabi. Na našu sreću, a na njihovu žalost, to nisu uspeli. SDSS je dobio dva mandata u gradskom veću, što možda ne zvuči mnogo, ali, kao što sam rekao, u okolnostima u kojima smo radili ovo je odličan rezultat – kaže Kolar za Televiziju Pink i dodaje:

Siguran sam da nekima nije drago što SDSS jača i što je u velikoj meri zadržao pozicije koje je pre imao u Republici Hrvatskoj. Možda smo izgubili na dva mesta, ali sve ukupno možemo biti jako zadovoljni.

Foto: TV Pink Printscreen

Saša Adamović, istoričar, kaže da se broj Srba u Hrvatskoj smanjuje kroz godine i, kako dodaje, možda nije ni prejaka tvrdnja da su Srbi u Hrvatskoj pred nestankom.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ostatak ostataka Srba bori se lavovski, politički onako kako mogu na izborima, iako su izloženi pritiscima. Svojevremeno su nevladine organizacije u Hrvatskoj utvrdile da se u ovoj zemlji na dnevnom nivou desi barem jedan incidenti protiv Srba. U ovakvim uslovima zaista je jako teško opstati – kaže Adamović za “Novo jutro”.

Hrvatski političari jedni govore, drugo rade, kaže Miloje Pršić, vojni istoričar. Dodaje da je pred izbore broj konflikata protiv Srba porastao više od 400 puta.

- Ekcesi su se dešavaili i tokom samih izbora, a ne zaboravite da, kada se desio zemljotres, novinari su apelovali da se pomoć ne deli po nacionalnom ključu – kaže Pršić.

Foto: TV Pink Printscreen

O Tomislavu Tomaševiću, najznačajnijoj ličnosti jučerašnjih izbora, imao bih da kažem nekoliko, prvenstveno jer je reč o tipičnom projektu novoevropske, politički korektne realnosti, a sa druge strane, iako je iznikao iz proustaške porodice, njegova politička organizacija svoje predstavnike nikada nije slala na proslavu Oluje u Kninu, kaže za Pink Dragoslav Bokan, predsednik Instituta za nacionalnu strategiju.

- Mi Srbi na njega, s tim u vezi, moramo da gledamo iz te perspektive, a ne sa ideološke tačke – kaže Bokan.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da bi na Tomaševićev račun imao da uputi mnogo kritika kada bi živeo u Beogradu, ali – živi u Zagrebu.

- On je malo svetlo na kraju tunela – kaže Bokan.

Više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu u nastavku:

#Dragoslav Bokan

#Srđan Kolar