AKTUELNO

Deo opozicije samo izaziva tenzije i provocira napetost u vreme kada treba da budemo ujedinjeni i svesni situacije u kojoj živimo, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Vuk Stanković je podsetio da je juče krenula sa radom Narodna skupština, i naveo da su otvoreni politički napadi koji su se mogli čuti od određenog dela opozicije, pokušaji da se baci senka na sve ono što je urađeno u prethodnim nedeljama. 

- Otvoreno su napali ljude koji su sve svoje vreme i energiju utrošili da pomognu našem narodu. Mi nismo prošli onako kako smo mogli da prođemo, jer su upravo ti ljudi upotrebili svo svoje znanje i stručnost kako bi to sprečili - rekao je Vuk Stanković.

Kako kaže, politizovati koronavirus je odsustvo bilo kakvog smisla za politiku, i primenjuju je, dodaje najviše oni koji su van parlamenta.

- Samo izazivaju tenzije i provociraju napetost u vreme kada treba da budemo ujedinjeni i svesni situacije u kojoj živimo - rekao je Vuk Stanković.

Vuk Stanković je rekao da ne veruje u šerpa revoluciju, jer pre svega predstavlja, kako kaže, nedostatak bilo kakve političke ideje i taktike. 

- Ako dođete na vlast, onda gledajte da napunite te šerpe nekom hranom ili donirajte hranu. Poenta je u tome da to što se radi sa šerpama nije protest protiv vlasti već omalovažavanje svega što rade naše medicinske sestre I svih onih koji vredno rade i spašavaju živote”, rekao je Vuk Stanković.

Takođe, dodaje, žele da zloupotrebe one koji aplaudiraju kako bi im se pridružili u lupanju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Drugo, žale se na trajanje vanrednog stanja, koje nam spašava živote. Država je uradila sve što je bilo u njenoj moći da pomogne, pronađena je medicinska oprema, povećan je broj testova. I ničega ne bi bilo da nije postojala zajednička aktivnost same vlasti i države - rekao je Vuk Stanković.

Vuk Stanković je istakao da se očigledno situcija po pitanju koronavirusa u Srbiji pod kontrolom i da se smiruje.

- Broj treba da padne ispod 5 posto zaraženih, da bi moglo da se kaže da se situacija kontroliše, tako da možemo videti parametre koji nam idu u korist. Mada ipak smatram da bi bilo dobro da se pridržavamo mera i izdržimo još neko vreme u karantinu kako bi postepeno prihvatali normalnost života, jer smo videli da je ovo vrlo opasna zarazna bolest - rekao je Vuk Stanković.

Kako kaže, vidimo to i na primeru SAD, jedne od najmoćnijih zemalja sveta, i trenutna je procena da mogu da izgube, kako kaže, oko 200 hiljada ljudi.

“Jesam za normalizaciju života, ali vidimo da treba još vremena da se sve smiri”, rekao je Vuk Stanković.

On ističe da je čak i Nemačka koja ima, kako kaže, jedan od najboljih zdravstvenih sistema, spremno ovo sve dočekala, ali da su ušli u paradoks prevencije, postavili su visoke standarde, i da, čak i kao takvi nisu uspeli da se zaštite.

- Sve velike Evropske zemlje su pogođene velikim žrtvama - rekao je Vuk Stanković.

#Dejan Vuk Stanković

<
'