AKTUELNO

Ambasadorka Srbije u Nemačkoj dr Aleksandra Janković ističe da Nemačka ulaže velike napore da se dođe do vakcine, a za to je potrebno najamnje devet meseci.

U Nemačkoj su počela klinička ispitivanja vakcine, a ta država je svesna da građani neće moći da se vrate normalnom životu u punom kapacitetu dok cepivo ne bude pronađeno.

Janković kaže da je za taj proces, prema procenama stručnjaka, potrebno oko devet meseci.

Ona navodi da i dalje ima dosta smrtnih slučajeva.

„Te brojke deluju zastrašujuće, ali u poslednjih 24 sata novoobolelih ima nešto više od hiljadu. Do pre nedelju dana imali smo pet ili šest hiljada novoobolelih dnevno, tako da je to za epidemiologe ohrabrujuće i pokazuju da je epidmija u opadanju i da se može krenuti u blago popuštanje mera", navela je Janković.

Kako je dodala, odlučeno je da se otvore pojedine prodavnice, pored prehrambenih lanaca koji nisu prekidali rad, a reč je o prodavnicama do 800 metara kvadratnih – poput salona nameštaja, knjižara, velikih robnih kuća...

„Restorani barovi, teretane i fitnes klubovi ostaju zatvoreni do daljnjeg. Frizerski saloni se otvaraju 4.maja, a tada bi trebalo da počne i škola za pojedine razrede – završne u osnovnim i srednjim školama, dok se za niže razrede ne zna kada bi mogli da se vrate u školske klupe“, navela je Janković.

Dodala je da su veliki skupovi otkazani do kraja avgusta.

„Nemci se pažljivo pripremaju za sve, pa i za eventualni drugi talas i ovi koraci ka normalizaciji života su veoma sitni i oprezni“, istakla je Janković.

#Nemačka

#Vakcina

<
'