AKTUELNO

Ambasadorka Srbije u Nemačkoj Snežana Janković kaže da u Nemačkoj ima više od 140.000 zaraženih i više od 4.000 umrlih i da među njima nema Srba, ističući da se smanjuje broj novozaraženih zbog čega je najavljeno ublažavanje restriktivnih mera.

- Prema najnovijim podacima, broj novozaraženih raste za oko 3.500 dnevno što je dosta manje nego ranije.  Stručnjaci pocenjuju da je snaga virusa opala i da je razumno razmatrati ublažavenje mera – kaže Janković za Pink.

Kako dodaje, Nemci su se, što se i očekivalo, pokazali kao disciplinovani građani i poštovali su mere koje je donela tamošnja vlada.

- Nemačka vlada je donela odluku o ublažavanju mera, zapravo mere ograničavanja kontakata kretanja i držanja odstojanja produžene su za dve nedelje, ali otvaraju se pojedine prodavnice do 800 kvadrata. Restorani, barovi, koncertne dvorane i pozorišta ostaju zatvorene, kao i igrališta za decu. Razmatra se produžetak nastave, ali vrtići ostaju zatvoreni –navela je Janković.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njenim rečima, sve ostale mere ostaju na snazi, poput strože kontrole na granicama

.Janković je istakla da među zaraženima koronavirusom nema građana Srbije.

Govoreći o proslavi Uskrsa ona je napomenula da je na snazi zabrana okupljanja i da su crkve i hramovi zatvoreni za građane.

#Nemačka

#Srbija

<
'