AKTUELNO

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić ima ubedljivo najveću podršku birača, sa više od 50 odsto onih koji bi na predsedničkim izborima glasali za njega, na drugom mestu je Saša Janković sa 12 odsto, treći Luka Maksimović sa 11 odsto, a slede Vuk Jeremić i Vojislav Šešelj, koji imaju oko sedam odsto podrške, kaže direktor Ipsos stratedžik marketinga Srđan Bogosavljević.

Prema istraživanjima te agencije, podrška kandidatu vladajuće koalicije ipak je malo manja u odnosu na prethodne izbore, a podaci pokazuju da bi izlaznost trebalo da bude malo veća nego na prethodnim izborima, negde oko 3,9 miliona glasača.

Bogosavljević je rekao da Vučić ima ogromnu prednost od samog početka, budući da je pre 11 meseci vladajuća koalicija dobila više od 61 odsto glasova, te istice da ta podrška ne moze dramatično da padne.

Navodeći da treba uračunati i oko jedan odsto nevažećih listića, ako i činjenicu da 11 odsto ispitanika kaže da ne znaju za koga će glasati, Bogosavljević kaže da je moguće da bude drugog kruga, ali da ta verovatnoća nije velika.

Kaže i da su na početku kampanje Janković i Jeremić imali najviše podrške, oko 14 ili 15 odsto, a da su ti brojevi počeli da padaju kada su se pojavili drugi kandidati, koji su njima oduzimali glasove, a ne Vučiću ili Šešelju.

"Ovi rezultati mogu da se promene do kraja kampanje", dodao je Bogosavljević, ali ako su procenti jedan ili dva razlike, a jedino je neizvesno da li će se Vučić održati na iznad 50 odsto.

Prema njegovim rečima, nisu zabeležena velika pomeranja u glasovima izazvana optužbama na račun Nataše Jeremić, supruge Vuka Jeremića.

"Premijer se izvinio i ne vidim da će biti pomeranja. Oni koji su bili za Vučića ostaće za Vučića, oni koji su protiv, ostaće protiv", kazao je.

Bogosavljević je rekao i da u Srbiji nema 6.800.000 birača, već oko 5.200.000 do 5.500.000, jer više od milion birača nije prisutno.

#Aleksandar Vučić

#Istraživanje

#Predsednički izbori

'