AKTUELNO

Na parlamentarnim izborima u Letoniji pobedila je opoziciona, proruska levičarska stranka Harmonija sa 19,8 odsto glasova, dok je prozapadna liberalna Partija za razvoj osvojila podršku 12 odsto birača.

Očekuje se da će se Harmonija, koja uživa podršku velike ruske manjine u toj baltičkoj zemlji, suočiti s poteškoćama u formiranju vladajuće koalicije, nakon glasanja u kojem su nove populističke partije doživele uspon, a vladajuće stranke - pad, prenosi AP.

Dve populističke stranke - KPV LV i Nova konzervativna stranka - ukupno su osvojile 27,9 odsto glasova, navodi Bi-Bi-Si, uz napomenu da su ove stranke ranije formirale paktove kako bi Harmoniju izostavile iz vlade.

Vladajuća centristička koalicija premijera Marisa Kučinskog, koju čine Unija zelenih i farmera, Nacionalna alijansa i Partija jedinstva, osvojila je svega oko 27 odsto glasova.

Podrška im je opala zbog nezadovoljstva javnosti rezultatima borbe protiv korupcije i pranja novca, navodi britanski medijski servis. Analitičari kažu da bi Harmonija sada mogla da oformi vladu, ako udruži snage s populističkim partijama, a koalicioni pregovori bi mogli da traju nedeljama.

Ova proruska stranka će imati 24 mesta u 100-članom parlamentu, dok će Nova konzervativna partija imati 16, a KPC LV - 15. "Bez Harmonije nije moguća nijedna koaliciona kombinacija koja bi bila sposobna i stabilna", rekao je agenciji Leta predsednik Harmonije Nils Ušakovs, inače gradonačelnik Rige.

Harmonija je saopštila da želi da Letonija ostane u EU i NATO-u, ali i da ima bliže ekonomske veze s Rusijom.

Ova stranka je vrlo popularna u rusofonoj manjini i osvajala je ranije veliki broj glasova, ali nije uspevala da uđe u vladu jer su sve druge stranke odbijale da sa njom sarađuju, zamerajući joj suviše prijateljski stav prema Rusiji.

Proruska manjina čini oko 25 odsto od oko dva miliona stanovnika u toj bivšoj sovjetskoj republici. Na izborima je učestvovalo 16 stranaka, čijih se 1.400 kandidata borilo za 100 mesta u parlamentu.

Predizborna kampanja uglavnom se fokusirala na društvena politička pitanja kao što su zdravlje i istopolni brakovi, kao i ekonomska pitanja i borba protiv korupcije.

#Izbori

#Letonija

'