AKTUELNO

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost rekao je da je nesumnjivo da se takse koje je uvela Priština ne bi održale ni jedan jedini dan da su SAD i centri moći sa političkog zapada stale čvrsto i nedvosmisleno iza stave da ih treba ukinuti, to jest da ih ne treba uopše uvoditi.

Karanović je podsetio i na izjavu Ramuša Haradinaja da on nema nikakvu spoljnu politiku i da je njegova spoljna politika ono što mu kaže Stejt department i dodao da su takse potpuno nelegalne.

- Problem Kosova i Metohije prvenstveno je politički, ne ekonomski. Naravno da je ekonomija važna, apsolutno trebamo podržati otvaranje avio-linije između Beograda i Prištine, sve infrastrukturne projekte i procese obnavljanja infrastrukturnih veza između Srbije i južne srpske pokrajine, ali kada se ukinu takse – rekao je Karanović za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, potrebno je da svi shvate da je ovo politički problem, a Grenel je toga svestan.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Albanci ne žele nikakav kompromis i to je jasno. Nijedna albanska politička stranka na Kosovu i Metohiji trenutno ne želi bilo kakav kompromis – smatra Karanović.

Goran Petronijević, advokat, komentarišući izjavu specijalnog izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, Ričarda Grenela, rekao je da prištinske takse i inicijativa Srbije o povlačenju priznanja Kosova i Metohije nisu za poređenje.

Petronijević ističe da je izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se ne može povući paralela između prištinskih taksi i inicijative Srbije blago diplomatski rečena.

Foto: TV Pink Printscreen

- Te dve stvari su babe i žabe. Grubo kršenje međunarodnog prava, trgovinskih pravila u okviru udruženja i u okviru međunarodnih organizacija koje se bave trgovinom, zarušavanje tih organizacija sa strane kosovskih Albanaca uvođenjem tih sankcija sa jedne strane, stavljati to u ravan sa legitimnom diplomatskom akcijom jedne suverene države koja štiti deo svoje teritorije, koja je protivpravno otcepljena - to su toliko različite stvari da je prosto neverovatno da je bilo ko mogao da pomisli da to stavi u istu ravan – rekao je Petronijević.

Odgovarajući na pitanje odakle Grenelu taj stav Petronijević kaže da su Albanci pravdali to činjenje.

- Pravdali su to aktivnošću srpske diplomatije u preispitivanju ili otkazivanju priznanja jednog broja država – kazao je Petronijević.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Goran Petronijević

#Ognjen Karanović

'