AKTUELNO

Ognjen Karanović, direktor Centra za društvenu stabilnost, komentarišući preuzimanje Hrvatske predsedavanjem Savetom EU, rekao je da ćemo tek da vidimo kako će se Hrvatska snaći, kao i da već znamo njen, nimalo blagonaklon stav o Srbiji, stav koji izlazi iz okvira evropskih vrednosti.

Karanović je za Novo jutro komentarišući to što je sa novom godinom, predsedavanje Savetu EU preuzela Hrvatska, rekao da je to najmlađa članica, koja je 2013. stupila u EU, i da je ovo prvi put da ona na ovakav način stupa na evropsku scenu na čijem će čelu biti u narednih šest meseci.

“Za Veliku Britaniju je oduvek važilo pravilo da je ona kao predsedavajuća uvek bila haotična, nije se baš proslavila. Nemačkoj se prigovara da je previse pedantna i zategnuta, e sad ćemo videti kako će se Hrvatska snaći u toj ulozi”, rekao je Karanović.

Kako kaže, međutim, čak i u institucionalnom smislu, to više ne znači mnogo.

“Evropska komisija, odnosno, evropska administracija u Briselu je stupila na čelo EU pre nekih mesec dana. Oni vode poslove koji spadaju u nadležnosti o EU. Ovo je jedan simboličan status za samu Hrvatsku”, rekao je Karanović.

Foto: TV Pink Printscreen

On je dodao da to za nas ne znači mnogo, jer kako kaže, mi već znamo stav Hrvatske o Srbiji, koji nije nimalo blagonaklon, i koji izlazi iz okvira evropskih vrednosti.

“Najveći izazov za predsedavajućeg EU, odnosno Hrvatsku biće Bregzit, kada konačno očekujemo okončanje, odnosno, završetak tog procesa Bregzita, koji je počeo 2016. godine”, rekao je Karanović.

Saša Adamović, istoričar, rekao je da je zanimljivo što trenutno izbore u Hrvatskoj možemo da gledamo prilično mirno, jer je za nas svejedno, kako kaže, ko će da pobedi.

Karanović se složio da što se tiče Srbije, od izbora u Hrvatskoj ne možemo očekivati ništa spektakularno.

“Ako bi sudili po izjavama u završnici, možemo da vidimo da su oba kandidata zaoštrila retoriku prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, i prema samoj Srbiji, i to je jedini program koji su oni umeli da ponude svojim biračima”, rekao je Karanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Oni su, kaže, u velikim ekonomskim i privrednim problemima, a kao glavne probleme, kaže Karanović, predstavljaju odnos sa Srbima.

“Imali smo prilike davidimo neke predizborne ankete i pokazalo se da Hrvati najveće poverenje poklanjaju Grabar-Kitarović, i to zato što im se ovaj drugi ne sviđa. Eto to je bilo objašnjenje birača, pa tako vidimo stepen političke kulture u Hrvatskoj”, rekao je Karanović.

Adamović je istakao da treba dovesti u pitanje celu EU, jer je, dodaje postala čudan entitet izgubljen u vremenu i prostoru.

“Zaboravili smo početak Kolindine kampanje koju je napravilau ustaškom listu. Ona je možda u drugom krugu kampanje napravila stratešku grešku, otišla je ekstremnije desno, i dobila još veću podršku pro-ustaških zagovornika”, rekao je Adamović.

Kako kaže, po njihovom ustavu funkcija predsednika ne znači mnogo, i dodaje da je ovo uvod u predstojeće parlamentarne izbore koji treba da se održe na jesen.

“Ako pobedi Zoran Milanović imaćemo jednu vrstu ozbiljne političke nestabilnosti u Hrvatskoj”, rekao je Adamović.

#Novo jutro

#Ognjen Karanović

#Saša Adamović

'