AKTUELNO

Analitičar Dejan Vuk Stanović rekao je da se aktuelne demonstracije ni na koji način ne mogu upoređivati sa onima iz 90-ih godina.

- U Srbiji se dešava jedan proces izazivanja veštačke političke krize, a konkretno mislim najviše na RIK. Videli smo kako se dovodi u pitanje legalnost ove institucije – rekao je analitičar Dejan Vuk Stanković gostujući u Jutarnjem programu Pink televizije.

On naglašava da je nakon izjave predsedničkog kandidata Saše Jankovića, da su na dva biračka mesta u Novom Pazaru, ukradeni glasovi u korist Aleksandra Vučića, RIK reagovao onako kako treba da reaguje.

- Glasovi se prebrojavaju pred svima, tada se sačini zapisnik koji na kraju svi potpisuju. Zapisnik se sa izbornim materijalom šalje u RIK, i to je sve što je transparentno. Ni u izbornoj noći, ni dan kasnije nisu primećene neke veće nepravilnosti. To se navodno dogodilo tek kansije – primećuje Stnaković.

- Oni koji su izgubili i to su shvatili, rešili su da taj postupak izbora ruše. Zbog broja opozicionih kandidata, broj kontrolola je bio veći. Ovaj scenario je urađen tek kasnije – podvlači on i dodaje da je RIK i odlučio da onde gde ima dovoljno razloga da se ponovi glasanje, tu se glasanje i ponovi.

Prema mišljenju Stankovića, studnetske demonstracije koje su aktuelne ovih dana na ulicama širom Srbije, nikako ne mogu da se upoređuju sa onima iz 90-ih godina.

- Danas je lako organizovati se preko društvenih mreža. I ovog puta ima organizatora, samo se oni direktno ili indirektno pojavljuju na tim istim društvenim mrežama – podvlači on.

Prema njegovim rečima, narod je imao više prilika da sruši aktuelnu vlast, ali očigledno je da to ne želi.

- Mi smo ovu politčku elitu dobili 2012. godine, do sada je mogla tri puta da se sruši, međutim narod je nju birao. Nema smene elite mimo izbora – zaključuje on.

#Aleksandar Vučić

#Demonstracije

#Izbori

#Jutarnji program

#Srbija

'