AKTUELNO

Hrvatska ima konstantnu antisrpsku politiku, naš put ka Evropi vodi preko Budimpešte, a ne preko Zagreba rekli su stručnjaci gostujući na TV Pink.

Miloje Pršić, istoričar rekao je za Pink kako Hrvatska ima jednu konstantnu antisrpsku politiku.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ta politika se temelji na jednom programu koji je praktično začeo da se koncipira, oblikovanjem ili je počeo da se oblikuje od 19. veka. Dobio je obrise sa Antom Starčevićem. U tom periodu imate jedan splet veoma zanimljivih događaja koje govore o jednoj antisrpskoj odnosno velikohrvatskoj politici - rekao je Pršić.

Kako je on rekao ekstremni događaji od 1941. do 1945. godine su klasičan genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

- Hrvati vode veoma mudru nacionalnu politiku. Imaju svoj državotvorni program, imaju svoj nacionalni program. Ona njihova četiri klasična: jedna država, jedan politički narod, jedna konfesija, jedan jezik. Od toga je odustaju ni za jot. Nikako da se oslobode i da priznaju genocid od 1941. do 1945. godine - kazao je Pršić i dodao da Hrvatska nije prihvatila da je u ''Bljesku'' i ''Oluji'' počinjen genocid.

Nemanja Starović, istoričar pozvao se na tekst jednog hrvatskog medija pod nazivom ''Postoji li išta nebitnije od hrvatskog predsedavanja Evropskom unijom?''

Foto: TV Pink Printscreen

- Radi se o jednoj striktno protokolarnoj, birokratskoj funkciji koju su preuzeli predstavnici hrvatske diplomatije od čega ni sama Hrvatska, ni njeni građani neće imati bilo kakve konkretne koristi - rekao je Starović i dodao da će Hrvatska tokom predsedavanja EU biti pod striktnim nadzorom Berlina.

Prema njegovim rečima, svoje predsedavanja EU hrvatska neće moći da iskoristi za realizaciju bilo kojih svojih nacionalnih interesa.

- Hrvatska će uvek, u skladu sa prirodom i karakterom društva koje je izgrađeno u poslednjih 30 godina u toj državi, biti sklona da nam postavlja najrazličitije moguće prepreke. Što pre shvatimo da naš put ka Zapadu i ka Evropi vodi preko Budimpešte, a ne preko Zagreba to ćemo bolje moći da da formiramo svoje politike - rekao je Starović.

On se osvrnuo i na tekst "12 Hrvata koji su menjali svet" okarakterisavši ga rečima ''Na Zapadu ništa novo''.

Saša Adamović, istoričar rekao je da bi Hrvati po logici po kojoj prisvajaju Nikolu Teslu mogli da prisvoje i vojvodu Momčila Đujića.

Foto: TV Pink Printscreen

- Zašto ne svojataju velikog srpskog slikara Savu Šumanovića - zato što su ga ubili. Ostala je nezapažena jedna izjava čuvneog hrvatskog slikara Eda Murtića. On je ostavio svedočanstvo da je te devedesete godine, uoči izbora u Hrvatskoj u njegov atelje došao Franjo Tuđman i da mu je tada rekao nešto zbog čega je on prekinuo sve odnose sa njim - ukazao je Admaović.

Kako on navodi Tuđman je Murtiću rekao kako je njegov plan da, kada dođe na vlast, završi ono što Ante Pavelić nije uspeo da završi 1941. godine

- Tada mu je rekao da ima nameru da se 50 odsto Srba spakuje i moraće da ode iz Hrvatske, a drugih 50 odsto ili će postati Hrvati li će nestati - upozorio je on i dodao da ustašluk nije nikakav incident, već je to radikalni izraz Hrvatske nacionalne politike.

#Miloje Pršić

#Nemanja Starović

#Novo jutro

#Saša Adamović

'