AKTUELNO

Dešavanja u Makedoniji i odluku o oslobođenju Haradinaja na tv Pink komentarisali su stručnjaci.

Sociolog Vladimir Vuletić je dešavanja u Makedoniji objasnio iskonskom potrebom naroda da zaokruži svoju teritoriju, a sve to stvara veliku nestabilnost. Istakao je da to nije problem samo Makedonije, Kosova i Metohije, možda sutra i Crne Gore, već uopšte bilo kog naroda. Vuletić je napravio paralelu i sa dešavanjima od pre 100 godina, kada je i Srbija htela da zaokruži svoju teritoriju.

Foto: Printscreen

Miša Đurković iz Instituta za evropske studije istakao je da je glavni pokretač sukoba NATO pakt.

Ovo juče je bilo nasilje, ne radi se ni o kakvom izboru, postoji Ustav, pravo, sve ovo je protiv vladavine prava. Nekom je bilo vrlo bitno da se to juče desi. Nije slučajno što se isti dan desilo ovo u Makedoniji i odluka o Haradinaju - rekao je Đurković.

Đurković prognozira da će slično nasilje da se desi i na Cetinju, a sve sa ciljem da Crna Gora prisilno uđe u NATO.

- EU i zapadni zvaničnici sve ovo podržavaju, na čelu sa američkom ambasadom i ambasadorom Bejlijem. Bejli je pozivan da se pita zašto bespravno koritsti novac SAD. Rekao je da to radi po instrukcijama dosadašnje vlasti i tako će raditi dok se vlast ne promeni- tvrdi Đurković.

Iako se govori da je Srbija izvor nestabilnosti, Đurković kaže da to nije tačno jer je u interesu našeg naroda da sačuva mir.

Foto: Printscreen

Na pitanje kako komentariše spornu odluku francuskog suda o oslobođenju Haradinaja, advokat Predrag Savić je rekao da je Francuska ovakvom presudom prekršila konvenciju o ljudskim pravima.

- Ovde je bio uticaj politike. I mediji su uticali na pravosuđe, što je jasna propaganda.Nije bilo nepristrasno i nezavisno sudstvo. Pred suđenje i na suđenju je bio vašar, kao na utakmici - tvrdi Savić.

- Stvara se utisak da je suštinski destabilizator na Balkanu Rusija preko Srbije, što je teorija zavere. NATO je suštinski akter na ovom prostoru. Srbija želi nezavisnu politiku iako je to teže sa malim zemljama - istakao je Vuletić.

- Najveći izazov je status u Makedoniji. Albanci je nazivaju Slavenomakedonijom. CNN je 2001. govorio o Makedoncima kao o Slovenima - izjavio je Đurković. Dodao je da je u Makedoniji makedonski narod nosilac suvereniteta, a Albanci sa 20 posto čine manjinu.

Đurković zaključuje da ovo paljenje Balkana pogađa EU. Nemci su uzdržani, a Merkelova odbila da se izjašnjava o ovome.

- Slična situacija je bila sa Ukrajinom. Velika je kriza. Želim Makedoncima da sačuvaju mir a mi treba da podignemo borbenu gotovost i spremimo se za najgore stvari - zaključio je Đurković.

#Makedonija

#Ramuš Haradinaj

#Vladimir Vuletić

'