AKTUELNO

Afera “Špijun” i dalje je aktuelna, ali ne može da naruši dobre odnose koje imaju Srbija i Rusija, ocenili su sagovornci TV Pink.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun za Novo jutro TV Pink kaže da slučaj objavljivanja snimka, na kojem ruski obaveštajac navodno daje novac srpskom bezbednjaku, pokazuje da se protiv Srbije već dugo vodi niz operacija sa više strana, a ciji je, smatra Drecun, da se utiče na spoljnu i na unutrašnju politiku zemlje.

- U poslednje vreme Srbija je na meti sučeljavanja mnogih obaveštajnih službi na ovim prostorima. Kada sve sagledate, vidite da neko koordinira i želi da utiče na unutrašnju i spoljnu politiku Srbije. Predložiću danas Vladi Srbije da se pripremi centar koji će moći da se suprostavi ovakvim operacijama, jer  verujem da će ih biti i ubuduće – rekao je Drecun.

Kaže da ova afera nije ništa novo na obaveštajnom planu, ali treba nagalsiti, kaže Drecun, da ne postoje prijateljske službe koje deluju samo za interes zemlje za koju rade.

- One deluju obveštajno u nameri da utiču na politiku jedne zemlje. Za nas je bolno jedino to što imamo dobre ondnose sa Rusijom i pitanje je zbog čega se ovo dešava – smatra Drecun, ističući da Srbija ima važnu geopolitičku poziciju.

Drecun je takođe ukazao i na činjenicu da su bugarski istraživački novinari došli do mnogih saznanja, pa i ove.

- Od koga su oni mogli da dobiju te informacije? Pa od obaveštajnih službi. Moramo kao dražava da budemo aktivniji i da pre svega zaštitimo predsednika republike od obaveštajnog delovanja – smatra Drecun.

Predrag Miletić iz predsednik Centra za proučavanje globalizacije istakao je da je, kada je reč o ovoj aferi, reč i o sukobljavanju službi, ali kako kaže, sve to ima širi spektar.

- Rusija je duboko ukorenjena u naš sistem, i to treba čistiti, jer Srbija jača. To može da utiče na mnoge odluke. U sistemu takođe imamo dosta ljudi koje treba pročistiti, mora da se brani srpski interes i ovo je šansa da pojačamo kadrovski segment i da ojačamo obaveštajni sistem – smatra on.

Sa druge strane, Drecun smatra da sve treba da se reši na bilaterlanom nivou, jer Srbija i Rusija treba da nastave da neguju odnose.

- Ne možete da utičete na obaveštajnu delatnost, ali zna se dokle treba da se ide. To mora da se reši na bilateralnom nivou, sa što manje mešanje javnosti. Predsednik,Vučić je rekao da ne veruje da predsednik Putin ne zna za ovakve stvari – istkao je Drecun.

Saša Adamović, istoričar kaže da je Srbija oduvek bila zanimljiva stranim obaveštajnim službama.

- Kroz istoriju je Beograd uvek bio zanimliv. U prošlosti je Beograd uz Berlin bio,jedan od važnijih centara Japanske obaveštajne službe. Ova afera ne ide u korist,Srbiji i Rusiji i to pred sam susret predsednika ovih zemalja. Sve je ukazivalo,da Rusko-Srpski odnosi napreduju, ali verujem da je špijunska afera već bajata –,smatra Adamović, objašnjavajući da je jedini cilj objavljivanja snimka da se,zada udarac dobrim odnosima dveju zemalja.

#Rusija

#Srbija

#Špijunaža

'