AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom da Srbija neće ulaziti u sukob sa Amerikom i da ćemo sve probleme rešavati na bilateralnom nivou, štiteći svoje interese, ali ne podilazeći.

Vučić je rekao da je imao sastanak sa Palmerom u četiri oka, a nakon toga i produženi sastanak.

- Zadovoljan sam održanim sastankom. Razmotrili smo sve razlike koje stoje između nas i odlučni smo da pronalazimo rešenja u budućnosti – rekao je Vučić.

Predsednik je pozvao predsednika Trampa da poseti Srbiju, i istakao da bi to bio snažan impuls razvoju odnosa dve zemlje.

- Ekonomska saradnja i trgovinska razmena između naše dve zemlje je sve bolja i uspešnija. Sve više kompanija iz SAD investira u Srbiju i zbog toga sam veoma zadovoljan – rekao je Vučić.

Kada je u pitanju Kosovo i Metohija, podsetio je predsednik da su im stavovi različiti,i zahvalio se Palmeru što je i danas saslušao stav Srbije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Cenimo i podršku SAD na našem evropskom putu. O svim pitanjima koja su sporna i koja bole svakoga u Srbiji razgovarao sam sa Palmerom - naveo je Vučić i dodao da sve ono što se SAD ne sviđa u srpskoj politici.

- Verujm da ćemo za dva ili tri meseca imati stvorene uslove za nastavak dijaloga sa Prištinom – rekao je Vučić.

Kako kaže, Srbija je spremna za kompromis ali, dodaje, nikada neće biti spremna za sopstveno unižavanje i nipodaštavanje svoga naroda na KiM, kao i u celini.

- Nikada nismo isticali radikalne zahteve, uvek smo govorili o kompromisu, ali oni koji su želeli Srbiju da pritiskaju ili unižavaju, neće moći to da urade – rekao je Vučić.

Predsednik se posebno zahvalio Palmeru što je na svoj rever danas zakačio "Natalijinu ramondu", što kako kaže, svedoči o našoj zajedničkoj prošlosti i povezanosti.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić se zahvalio SAD na tome što podržavaju inicijativu Srbije za udruživanje zapadnih zemalja.

- SAD su podržale ovu našu ideju i očekujemo i dodatnu podršku za to – rekao je Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara kako tumači to što je SAD dozvolila Kosovu da krši određene dogovore, kao i po pitanju izbora na KiM i Srpske liste, rekao da je ona bila izložena brutalnoj negativnoj kampanji, i dodao da su, uprkos svemu tome, dobili ogromnu podršku i to zato što oni na drugačiji način doživaljavaju Kosovo od nekih drugih.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Srpska lista je učestvovala na izborima u skladu sa Briselskim sporazumima i oni moraju da budu u Vladi, samo ukoliko to žele -  rekao je Vučić.

Kako kaže, Albanci na Kosovu moraju da znaju šta žele Srbi na KiM, i dodao:- Ne sećam se da je ikada i jedan čovek na Srbiji za vreme svog mandata mogao da dobije podršku za bilo šta što čini i radi. 

- Moj posao je da radim u najboljem interesu Srbije i njenih građana. To da sam izdajnik slušam već sedam godina, samo nikako da mi kažu šta sam to izdao. Da ulazimo u sukobe sa SAD nećemo i to sam rekao više puta – rekao je Vučić.

Kako kaže, sve probleme će rešavati na bilateralnom nivou, štiteći svoje interese, ne podilazeći, ali, kako kaže, znaćemo da zaštitimo svoje interese.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Palmer se na srpskom jeziku obratio i poručio da je današnji sastanak izuzetno važan.

- Amerika želi da zapadni Balkan ima evropsku perspektivu i uradićemo sve što možemo da ubedimo EU da promeni stav pre sastanka lidera za stastanak u maju – rekao je Palmer.

Palmer je rekao da postoji prostor na Kim da se čuje mnogo različitih glasova, ali i da se poštuju rezultati demokratskih izbora.

- Sasvim je jasno da je Srpska lista zadobila većinu Srba na KiM i zaslužuju da budu u Vladi – rekao je Palmer.

#Aleksandar Vučić

'