AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas pre podne sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom.

- Ja nisam čovek protokola i formalnosti imali smo dobar razgovor o svim mvažnim pitanjima. Razgovarali smo o biletetralnim i ekonomskim odnosima. Izrazio sam želju i nadalje za još većim brojem američkih kompanija. Najviše smo razgovarali o mirui stabilnosti u regionu. Istakao sam čvrsto uverenje da je po svaku vcenu neophodno očuvati mir i stabilnost - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Takođe, kako kaže,  razgovarali su o odnosima Beograda i Perištine i o nastavku dijaloga.

- Naše pozicije su prilično različite i udaljene ali ono što je za nas važno je da smo sasvim otvoreni i da je onžele od ačuje i da sasluša šta imamo da kažemo. Iako se sa njima ne slažemo zamolio sam ga da sasluša nas i naše stavove i on je imao dovoljno strpljenja da čuje a možda poneki i da razume - rekao je Vučić.

Kako kaže, po pitanju mnogih stvari nismo saglasni kao što je formiranje kosovskih oružanih snaga.

- Ali sam mu zahvalan na podršci koju pruža Srbiji na evropskom putu. Kako sam i danas rekao spremni smo da razgovarao o kompromisima ali ma koliko da smo mali mi hoćemo da prihvatimo samo kompromisna rešenja ali poniženja i urušavanja naše države ne možemo - rekao je Vučić.

Kako kaže Srbija je iz Briselskog sporazuma ispunila sve svoje obaveze.

- Sa druge stane Albanci su imali smao jednu obavezu i nisu je ispunili. Svi znaju za to i zahvalan sam što je on u Prištini rekao da je važno da se to uradi. Ja sam gotovo uveren da od tog posla nema ništa. Oni u pet godina nisu mrdnuli prstom - rekao je predsednik Srbije.

Foto: Printscreen

Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Ves Mičel rekao je da se danas razgovaralo i o ekonomskoj saradnji.

- SAD su privrženi partner Srbije. Srbija je osnova čitavog zapadnog područja - istakao je Mičel.

On je rekao da SAD želi da ojača kompanije potrebne za stabilnost i put ka Evropskoj uniji.

Brnabić i Mičel: Unapređivati dobre odnose Srbije i SAD

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom o daljem napretku Srbije ka članstvu u EU, nastavku Briselskog dijaloga i temama vezanim za stabilnost regiona Zapadnog Balkana.Mičel je istakao da je Srbija ključna zemlja za stabilnost regiona i izrazio podršku SAD daljem procesu pridruživanja Evropskoj uniji, kao i spremnost da pomognu u postizanju dogovora u okviru Briselskog dijaloga, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima. Brnabić se zahvalila na podršci i naglasila da je Srbija posvećena dijalogu, dodajući da Srbija ne želi da ostavlja zamrznute konflikte novim generacijama. Sagovornici su se osvrnuli i na dugu istoriju diplomatskih i prijateljskih odnosa dve zemlje i saglasili se da dobre odnose treba dalje razvijati i unapređivati.

- Ja vidim veliki prostor za novu šansu. Nove mogućnosti za napredak, rezrešenje problema. Mnogo više aktivnosti na zapadnom Balkanu. SAD podržava dijalog koji vodi Evropska unija o Kosovu i poziva sve strane da preuzmu odgovornost – rekao je Mičel.

- Želimo da se pronađe jedno veliko rešenje za koje smatram i razumem da je i cillj unutrašnjeg dijaloga, koji je pokrenuo predsednik Vučić. Mi smo spremni da slušamo i da pomognemo - rekao je Mičel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije.

- Sada je vreme u kom treba raditi zajedno. Američko partnerstvo sa Srbijom je staro, bili smo saveznici u dva svetska rata. Želimo da se vratimo na staru stazu bliskosti i saradnje. I dalje verujemo da je vizija slobodne i prosperitetne Srbije, u miru sa susedima i integrisana sa Zapadom cilj svih nas. Stotine hiljada Srba su emigrirali u moju zemlju i obogatili našu kulturu – istakao je Mičel.

On je dodao da se raduje nastavku saradnje sa predsednikom Vučićem i njegovim timom.

Foto: Tanjug

- Razgovarali smo o želji, rekao sam da mi pokažu jedan jedini papir na osnovu koga se formiraju kosovske snage bezbednosti. Takav papir ne postoji i nemože niko da ga izmisli. U skladu sa vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova ne mogu da postoje takve snage. Što se tiče rezoluvcije 12 44 ona ni na koji način ne predviđaju albanske snage. To oje pitanje za sve naše goste da mi navedu jedan jedini član, paragraf ili slovo koje daje za pravo bilo kome da takvu vojsku formira - rekao je Vučić.

Kako kaže, Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova i mi se tome suprostavljamo.

- Moj posao je da štitim interese Srbije i tako sam se ponašao i tkao ću se ponašati. Mi smo emokratska zemlja i Mičel ima pravo da se sastaje sa kim god hoće - rekao je Vučić.

- Bilo je zaista kreativnih prića u novinama zadnjih par dana. ja uvek govorim o dugoročnoj poziciji SAD kada je reč o bezbednisti Kosova. rekao sam da je pravo Kosova da ima bezbednosne snage ali nihovi lideri moraju da dođu u poziciju da dođu do toga i mi smo se uključili u ovaj slučaj da dođe do toga. Važno je da Kosovo ima ovu mogućnost i ukoliko bude došlo do toga moraće da se formira drugačiji ustav - rekao je Mičel.

- Zaista sam zahvalan gospodinu Mičelu što je jedan od retkih koji je hteo da me sasluša.

Pročitajte još: Dragišić za NOVO JUTRO: Najbitnije je da ovaj geopolitički sukob između SAD i Rusije izbegnemo i da se ne nađemo na liniji vatre (VIDEO)

#Aleksandar Vučić

#Sastanak

#Ves Mičel

#saopštenje za javnost

'