AKTUELNO

Srbija i Rusija već godinama kontinuirano jačaju partnerstvo i dokazani su saveznici jedna drugoj, ističu gosti "Novog jutra". Iako postoje različite interpretacije posete ruskog premijera, a jedna od njih je navodna želja da Rusija zadrži uticaj u našoj zemlji, gosti ocenjuju da nama rusko prisustvo svakako znači kao pomoć u brojnim pitanjima.

Drugi čovek Rusije sutra stiže u Beograd povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda, 20. oktobra 1944. Govoreći o naslovu u štampanim medijima da je ruski predsednik Vladimir Putin preko Medvedeva poslao poruku zapadnim silama da će braniti Srbiju, Dragan Vujičić, novinar "Večernjih novosti" ocenjuje naslov kao prejak, ali ističe da je kontinuitet politike Moskve prema Beogradu već dugo godina isti.

- Ništa se tu nije promenilo i mi u Moskvi imamo dokazanog saveznika, koji će nas braniti onoliko koliko mi sebe branimo – kaže Vujičić. Govoreći o vojnoj pomoći kaže da je ona neophodna za ojačavanje naših oružanih snaga.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o navodima medija da Medvedev u Beograd donosi darove u vidu nabavke PVO sistema, a koji za cilj imaju jačanje uticaja Rusije, Slobodan Samardžija, nekadašnji dopisnik Politike iz Moskve, kaže da je pitanje koliko se radi o pritisku Rusije na Srbiju, a koliko o želji Rusije da ostane što više prisutna na našem terenu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nama to u svakom slučaju znači kao pomoć, a Rusija ima princip da će da uradi ono što je do nje, a ostalo je na nama i na onom delu posla koji mi treba da obavimo. U svakom slučaju, Rusija je tu da nam pomogne kada zatreba, a naše je da odlučimo na koju ćemo stranu da gledamo – kaže Samardžija.

#Novo jutro

'