AKTUELNO

Poslanica u Bundestagu i portparolka nemačke levičarske partije Levica Žaklin Nastić nazvala je pogrešnom odluku Nemačke da među prvima prizna Kosovo i ukazala da se je to bilo kršenje međunarodnog prava.

- Definitivno je bila greška što je Nemačka među prvima priznala nezavisnost Kosova. To je bilo kršenje međunarodnog prava i u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN - izjavila je Nastić u intervjuu za današnje Večernje novosti.

Ona kaže da se od priznanja nezavisnosti "ništa dobro ne dešava na Kosovu", navodeći da je "nezaposlenost velika, korupcija sveprisutna, a bivši ratni zločinci vladaju", dok je "smertnost među decom najviša u Evropi".

Levičarska poslanica u nemačkom parlamentu, koja je nedavno podržala predlog češkog predsednika Miloša Zemana da Prag preispita priznanje Kosova, smatra kako "trenutno postoji veoma malo nade" da će Bundestag poništiti priznavanje kosovske nezavisnosti.

- Moja partija podržava ideje poštovanja međunarodnog prava i mirnih odnosa između svih država. Zato stalno ponavljamo da je priznavanja kosovske nezavisnosti bilo protivzakonito i suprotnosti sa pravom - izjavila je Nastić za Večernje novosti.

Po njenoj oceni, "kršenje međunarodnog prava je dovoljan argument za povlačenje prizanja".

Ona je nazvala "licemernim" poruke nemačkih zvaničnika da je nezavisnost Kosova "gotova stvar" i da je Berlin protiv korekcije granica.

- Tokom 20 godina nemačke vlade su, jedna za drugom, radile na rasparčavanju Jugoslavije duž etničkih linija, uprkos preporukama EU i UN da se to ne radi. Ali, Berlin je ostajao na svom kursu - istile Nastić.

Ona je za stav zvaničnog Berlina da je vreme za prekrajanje mapa završeno rekla da je "arogantan i smešan".

#Kosovo

'