AKTUELNO

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije obavešteno od centrale Interpola u Lionu da je Priština ponovo aplicirala za članstvo, ali ostajemo pri argumentu da bi prijem tzv. Kosova predstavljao grubo kršenje međunarodnog prava i procedura Interpola, rekao je ministar Nebojša Stefanović.

- Predstavnici prištinskih institucija očigledno nisu shvatili poruku velikog broja članica Interpola sa poslednje Generalne skupštine, tačnije da ne žele politizaciju ove profesionalne policijske organizacije i prijem takozvanog Kosova u Interpol - rekao je Stefanović za Tanjug.

Činjenica da su im falili glasovi skoro 40 država za njih evidentno nije jasan pokazatelj da nemaju podršku za kršenje međunarodnog prava i pravila Interpola, dodao je on.

Ministar navodi da, uprkos tome što je Srbija na poslednjoj Generalnoj skupštini u Dubaiju uspela da spreči prijem takozvanog Kosova u Interpol, to za nas nije bio kraj ove pravne borbe.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je odmah po završetku zasedanja nastavilo da radi i iznosi svoje argumente državama članicama Interpola, jer smo očekivali da će predstavnici Prištine ponovo aplicirati za članstvo - objasnio je ministar.

Stefanović kaže da očekuje da dobije zvaničnu informaciju povodom apliciranja Prištine u zakonskom roku, tačnije narednih 30 dana kako predviđaju pravila Interpola.

- Svakako ostajemo pri našim argumentima da bi prijem takozvanog Kosova predstavljao grubo kršenje međunarodnog prava i procedura Interpola. Pre svega u skladu Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 Kosovo i Metohija je teritorija Republike Srbije i kao takva ne može ni aplicirati za članstvo u Interpolu - dodao je ministar.

Kako je dodao i "Korelova rezolucija" koju je usvojila Generalna skupština Interpola na zasedanju u Pekingu 2017. godine, jasno i nedvosmisleno kaže da samo države koje su članice ili posmatrači u UN mogu postati članice Interpola, što takozvano Kosovo nije.

Zato bi ponovno stavljanje na dnevni red zahteva Prištine predstavljalo novi pravni "nonsens", ističe Stefanović.

- Moram da ponovim da bi eventualnim prijemom sigurno došlo do zloupotreba baza podataka Interpola od strane Prištine, što bi moglo dovesti do toga i da neki od terorista dođu do važnih i poverljivih informacija. Svakako, to može značiti i da se više hiljada pripadnika policije i vojske nađe na montiranim poternicama, što bi u potpunosti ograničilo njihovu slobodu kretanja - kaže on.

Srbija i Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviće borbu na sprečavanju prijema takozvanog Kosova, kako bi zaštiti suverenitet naše držžave, međunarodno pravo, ali i profesionalnu policijsku organizaciju kakav je Interpol, zaključio je Stefanović.

Priština ponovo pokušava da uđe u Interpol, a pismo o tome generalnom sekretarijatu te međunarodne policijske organizacije poslali su premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj i ministar policije Ekrem Mustafa.

Prištinski portal Kalko tvrdi da je imao uvidu u mejlove koje su Haradinaj i Mustafa poslali generalnom sekrearu Interpola Jirgenu Štoku.

#Nebojša Stefanović

'