AKTUELNO

Odluka prištinskih političara da uđu u proces formiranja vojske kosova sporna je na više nivoa i za Srbe je potpuno neprihvativa, tvrde sagovornici Nacionalnog dnevnika.

Transformacija kosovskih bezbedonosnih snaga u vojsku sporna je sa pravnog, političkog ali i bezbedonosnog aspekta ističu sagovornici Pink televizije. Kako kažu, na ovaj način se ugrožava bezbednost Srba koji žive na KiM, ali i da je Srbija u stanju da ih zaštiti.

Odluka prištinskih političara da uđu u proces formiranja vojske kosova sporna je na više nivoa i za Srbe je potpuno neprihvativa.

Foto: TvPink Printscreen

- Očigledno je da se radio o tome da ekstremna politčka struja među Albancima želi da onemogući razgovore i postizanje kompromisnog dogovora oko konačnog statusa Kosova, već bi da nastave sa politikom pritisaka na Srbiju da se ona pomiri sa činjenicom da je Kosovo nekakva država, što nije realno - rekao je Milovan Drecun predsednik skupštinskog odbora za KiM.

Diplomata Vladisav Jovnović smatra da formiranje vojske neće biti izvedeno do kraja, već da služi samo za dodatni pritisak na Srbiju u dijalogu.

- Mora se ipak pretposaviti da bi moglo i da dođe do pretvaranja tog konvertiranog poteza na šahovskoj tabli. I tada se to pitanje mora kvalifikovati kao direktna pobeda rezolucije 1244, i odluke skupštine UN o prijemu Savezne republike Jugoslavije ,Crne Gore i Srbije u UN - kaže Jovanović.

Foto: TvPink Printscreen

Osnivanje vojske Kosova ne može biti dobro ni na koji način, a stručnjaci procenjuju da nema razloga za strah.

- Kosovo nema kapacitet da napravi neku ozbiljnu vojsku koja bi mogla da ugrozi Srbiju. Mislim da ne treba da bude niko uplašen jer je ono što je predsednik Vučić rekao, a to je da je Srbija spremna da zaštiti svakog Srbina bilo gde na svetu, a pogotovo na teritoriji KiM. Vojska Srbije je toliko jača - kaže Zoran Dragišić sa fakulteta bezbednosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je međunarodnu zajdnicu da u slučaju formiranja vojske kosova, kao i prijema Kosova u Interpol Albanci više ne bi želeli da razgovaraju o iznalaženju rešenja za Kosovo i da bi to moglo da izazove nove tenzije i sukobe u regionu.

#Kosovo

'