AKTUELNO

Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava kaže da je Srbija spremna.

Suzana Paunović izjavila je danas da je Srbija spremna da otvori poglavlje 23 (o vladavini prava, borbi protiv korupcije i pravosudju) u prva tri meseca 2016. godine, iako je ono jedno od najtežih u pregovorima o pristupanju države Evropskoj uniji.

- Prva polovina 2016. godine je najavljena kao vreme za otvaranje poglavlja. Mi smo spremni da to bude u prva tri meseca i nadamo se da će ta dinamika biti ostvarena. Nema razloga da ne bude tako, jer mi već aktivnosti sprovodimo. Izveštaji se pripremaju, zakoni za koje je predvidjeno da će biti doneti se već daju u proceduru i to je ono što je dobro", rekla je Suzana Paunović za agenciju Beta i dodala da je Poglavlje 23 (o vladavini prava, borbi protiv korupcije i pravosuđu) jedno od najtežih u pristupnim pregovorima neke države EU.

Prema njenim rečima, akcioni plan za poglavlje 23 predvidja i mehanizme za punu primenu postojećih zakona u toj oblasti, kao i jasno definisanje nadležnosti svake institucije.

Suzana Paunović  je ukazala da Poglavlje 23 i ispunjavanje obaveza podrazumeva jake institucije, vladavinu prava, borbu protiv korupcije na način na koji se svi zalažemo da ona bude u zemlji uspostavljena.

- Ovo je, pre svega, interes gradjana Srbije, a činjenica da ćemo to raditi u procesu pridruživanja i biti članica EU je nešto što je samo još jedan benefit za sve nas koji ovde živimo - kazala je Suzana Paunović.

Autor: G. Ninković

'