AKTUELNO

Srbija je od 2013. godine do sada, od osam ugovornih tela Ujedinjenih nacija zatražila da UNMIK izvesti o primeni standarda iz važećih konvencija na teritoriji KiM, rekla je danas direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović i pozvala Savet za ljudska prava UN da izvrši uvid u stanje ljudskih prava na tom delu naše teritorije.

Paunović, koja predvodi delegaciju Srbije, predstavila je državni izveštaj za treći ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR) Savetu za ljudska prava UN i naglasila da održivi uslovi za povratak interno raseljenih lica u AP Kosovo i Metohija ni nakon 18 godina nisu obezbeđeni, a to, podvlači ona, predstavlja odgovornost međunarodnog prisustva i Privremenih institucija samouprave u pokrajini.

- Srbija je jedna od retkih zemalja koja je još 2014. godine uspostavila Savet za praćenje primene preporuka mehanizama UN za ljudska prava na nivou vlade i rad tog tela znatno je olakšao čitav procesa pripreme za UPR i njegovim osnivanjem stvorena je još jedna čvrsta osnova za dalje jačanja saradnje sa mehanizmima UN - rekla je Paunović.

Uspostavanje tog Saveta, ukazuje Paunović, pozdravili su Komiteti za ljudska prava UN pri svakom predstavljanju državnih izveštaja nadležnim ugovornim telima i to je, smatra ona, potvrda posvećenosti vlade pitanjima praćenja stanja ljudskih prava i sprovođenja preporuka mehanizama UN za ljudska prava.

#Kim

#Suzana Paunović

'