AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabia kaže da je Srbija spremna za otvarnje pet poglavlja, ali da oeekuje da se u decembru otvore tri ili eetiri poglavlja.

- Pokušavamo da se ne vezujemo za brojeve, već da ostanemo fokusirani na primenu reformi i na to kuda idemo kao društvo - poručila je Brnabić iz Brisela.

Ona je nakon sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije naglasila je da je Srbija u potpunosti usresre?ena na svoj evropski put i ponovila da su EU i evrointegracije "najveći strateški cilj Republike Srbije"

Podsetila je da se partnerstvo Srbije i EU najbolje ogleda u ekonomskoj saradnji navodeći da je od 2000. godine EU za podršku Srbiji izdvojila devet milijardi evra.

Premijerka kaže da će Srbija nastaviti da predano radi na svojim reformama, ze naglašava da je fokus prethodne srpske vlade bio na ekonomskim reformama, koje su donele i donose rezultate, a da je sada trenutak da se Srbija fokusiura na reforme u vladavini prava i na zavrsetak reforme javne uprave.

Foto: Tanjug

- Reforme koje sprovodimo su pre svega važne za građane, privrednike i investitore u Srbiji. Mi želimo da imamo makoroekonomsku stabilnost, fiskalno konsolidovanu i stabilnu državu, efikasnu i transparentnu javnu upravu, da nemamo administraciju koja ae praviti lavirinte kako bi imala opravdanje za korupciju. Mi želimo da imamo efikasno pravosuđe. To sve delimo da radimo zbog nas. Svakako kada to budemo implementirali bićemo spremi da budemo i elan evropske porodice zemalja - poručila je premijerka.

Brnabić je rekla i da je Srbija partner EU i kada su evrointegracije celog regiona u pitanju i ocenila i da se ceo region nalazi u "pozitivnom trenutku" evrointegracionih procesa.

Foto: Tanjug

- Mislim da imamo momentum i da ovaj momentum treba svi zajedno u partnerstvu da iskoristimo u narednih 6 do 7 meseci, da treba da damo jasnu poruku da je EU u intresu svih nas, da je strateški prioritet svih nas, ali da EU za sve nas nema bez jake regionalne saradnje, regionalnog povezivanja, regionalne stabilnosti i regionalnog politiekog dijaloga. To je podržano od EU, ali pokazuje i ozbiljnost svih nas kao pojedinaenih zemalja regiona -poručila je Brnabić.

Ona je dodala da je Srbija duboko i iskreno posveaena dijalogu sa Prištinom i pozvala sve uečsnike u društvenopolitičkom životu Srbije da uzmu učešće u unutrašnjem dijalogu koji se u Srbiji vodi o Kosovu.

Foto: Tanjug

- To nije političko pitanje ili pitanje politiekih potkusurivanja. To je nacionalno pitanje. Svi zajedno u Srbiji treba da nađemo kompromis kako bismo zastupali jedinstven stav po tom pitanju - porueila je Ana Brnabia.

Premijerka Srbije pozvala je Prištinu da zajedno sa Beogradom nastave rad na punoj implementaciji Briselskog sporazuma u cilju formiranja Zajednice srpskih opština, a zatim i daljeg nastavka dijaloga.

#Ana Brnabić

#Brisel

#Poglavlje

'