AKTUELNO

Tokom postojanja NDH postojali su logori, čak i sprave za ubijanje dece. I nakon svega oni pričaju o tradiciji antifašizma, kažu gosti Novog jutra.

Predsednica Hrvatske Kolidna Grabar Kitarović je na komemoraciji povodm obeležavanja 80. godišnjice od početka Drugog svetskog rata rekla da je Hrvatski narod, srazmerno broju stanovnika, najviše doprineo borbi protiv fašizma u Evropi, u kojoj je aktivno učestvovalo više od pola miliona hrvatskih građana.

Ona je takđe dodala da je 80. godišnjica od početka Drugog svetskog rata veoma važna za Hrvatsku, Poljsku i svet jer podseća da je potrebno stalno ulagati u očuvanje svetskog mira.

Vojni analitičar Vlade Radulović je za “Novo jutro” rekao da ne treba zaboraviti kakva atmosfera prema Srbima vlada u Hrvatskoj. On izjavu hrvatske predsednice karakteriše paradoksanlno, ukoliko se sagleda kako se stvari odvijaju na terenu.

- To sve Kolinda izjavljuje, a nedavno smo imali siutaciju gde su Srbi u Hrvatsoj napadnuti tokom gledanja Crvene zvezde. Imate situaciju kontinuiranog progona Srba. Tokom postojanja NDH postojali su logori, čak i sprave za ubijanje dece. I nakon svega oni pričaju o tradiciji antifašizma. Zaboravljaju se vido snimci gde oni sa cvećem čekaju Hitlera – smatra Radulović.

Aleksandar Apostolovski novinar Politike ocenjuje kolindin nasutp kao istorijski falsifikat.

- Ovde se radi o falsifikovanju istorije. Niko joj ne bi zamerio da je pomenula na primer poznatog hrvatskog pesnika Ivana Gorana Kovačića ili bilo kog drugog, a ne da izjavljuje tako nešto. Ne zaboravimo napade na Srbe koji i dalje postoje. Ceo narativ nove Hrvatske, zasniva na mržnji prema Srbima – smatra Apostolovski.

On je takođe pomenuo tekst iz Jutarnjeg, koji predsednika Samostalne demokratkse stranke (SDSS) u Hravatkoj Milorada Pupovca karakteriše kao jedog od retkih koji je bio spreman na dijalog.

- Pupovac je čovek koji je uprkos svemu šikaniran. Želeli su da ga izbace iz Vlade. On je čovek mira, a izlažen je napadima – ocenjuje Apostolovski.

'Juče se čulo nekolik ovažnih poruka na sednici SNS'

Juče je održan odbor SNS, gde je predsednik Vučić najvaio povećanje penzija, ali i promene u Vladi Srbije, tačnije da oko 60 odsto aktuelnih ministra neće ostati na svojim funkcijama. - Nekoliko važnih poruka se čulo juče. Prvo je činjenica da neće biti prolazne vlade pre svega. Provetravanje kadrova u SNS-u je i ranije najavljivano – prokomentarisao je Apostolovski jučerašnju sednicu i obraćanje predsednika Vučića. - On je svestan da ne treba da ponavlja grešku koju su demokrate uradile sami sebi. Zbog toga oprezno donosi svaku odluku – objasnio je on.

On takođe ističe da je Milo Đukanović reagovao u Poljskoj na primeren način.

- Koliko god mi Đukanovića napadamo zbor raznih durgih stvari, on je Poljskoj rekao da je važno i da je trebalo da se pozovu predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić – dodao je.

#Poljska

'