AKTUELNO

Pojaci su hteli da izbegnu predsednika Rusije Vladimira Putina zbog predsednika SAD Donalda Trampa, pa je zbog toga Srbija ispala koleteralna šteta i nije pozvana na obeležavanje 80 godina od Drugog svetskog rata, kažu gosti Novog jutra.

Momčilo Diklić istoričar u Novom jutru izjavu predsednice Kolinde Grabar Kitarović povodom obeležavanja 80 godina od Dreugog svetskog rata, kada je rekla da je Hrvatska značajno doprinela borbi protiv fašizma komentariše kao apsurdnu.

- Desili su se neviđeni apsusrdi da se ovaj događaj obeležava bez Rusa i Srba. Sovjetksa armija je uništila oko 150 nemačkih divizija, ona je najzaslužnija za borbu protiv fašizma. Sovjeti su izgubili ukupno nešto manje od 20 odsto od ukupnog stanovništva, a Srbi su prvi digli ustanak protiv fašizma i nacizma u Evropi – ističe Dikić.

On takođe kaže, da podaci pokazuju da pored Poljaka i Jevreja, Srbi i Rusi su najviše stradali u Drugom svetskom ratu.

Međutim, Nemanja Starović istoričar kaže da veruje da Poljaci nisu imali lošu nameru kada nisu pozvali Srbiju da prisustvuje ceremoniji, već je to okarakterisao kao koleteralnu štetu.

- Oni su želeli da izbegnu da ugoste predsednika Ruije Vladimora Putina, zbog Donalnda Trampa, pa su zbog toga odlučil ida pozvou člnaice EU i NATO. U želji da se izbegne Putin, izbegnuta je Srbiji. Međutim, vremenske neprilike su učinile da ni Tramp ne dođe na ceremoniju – objašnjava Starović to što se Srbija nije našla na listi zvanica kod Poljaka.

Izjavu Kolinde Grabar Kitarović Starović komentariše kao veliku uvredu, pre svega prema Poljacima.

- Reći tako nešto u Poljskoj, koja je pretpela tolike žrtve tokom Drugog svetskog rata, može samo da znači uvredu. Pored Rusa, Belorusa i Srba, Poljaci su podneli velku žrtvu. Tako nešto izgovoriti u Varšavi je šamar u lice Poljacima, i to može da joj se prida kao još jedan diplomatski incidnet – smatra Starović, koji je takođe podsetio kako su Hrvati sa cvećem dočeali Adolfa Hitlera.

Po Milanu Petriću savetniku za bezebdnost izjava hrvatske predsednice može da se svrtsta i u predizbornu kampanju u Hrvtakoj. Kako je ocenio, govor mrženje usmeren prema Srbima je uvek pouzdan recept za prikupljanje glasova birača.

Takođe, Petrić ponašanje svetskih sila prema Srbiji, kada su u pitanju obeležavanja ovako važnih godišnjica kao što su svetski ratovi, ne shvata olako.

- Ako uzmemo situaciju koja se nedavno desila u Francuskoj gde je u prvi plan izbačen Hašim Tači, a ne Srbija kao dražva, i sada ovo u Varšavi, vidimo da oni žele da zanemare istorijske činjenice koje se desile i koje su u svim udžbenicima. Srbija jedina država koja je imala dva antifašistička pokreta i jedan fašistički koji je dolazio iz Hrvatske. Svi ljudi koji su se borili protiv fašističkog režima, proterani su akciji ’Oluja’ – smatra Petrić.

- Hrvati udaraju po Srbima da bi prikupili politčke poene. Ajmo da podgrevamo mržnju prema Srbima, blizu su izbori. Na žalost, to je oproban način – smatra Petrić.

#Hrvatska

#Kolinda Grabar Kitarović

'