AKTUELNO

Dešavanja koja danas vidimo u Makedoniji već smo imali prilike da vidimo 2000. godine, kada je reketiran direktor kompanije "Simpo". SzS voleo bi da se istorija ponovi: da preuzme vlast i ucenama otme novac narodu, kaže član Predsedništva SNS.

Govoreći o slučaju korupcije u Severnoj Makedoniji, član Predsedništva SNS Vladimir Đukanović, kaže da su savetnici Zorana Zaeva nekada bili članovi Srpske napredne stranke, ali da im je u Srbiji uskraćeno da kradu i bave se korupcijom, pa su “sreću” pronašli u Makedoniji.

Kaže i da ti savetnici danas nastoje da povežu Savez za Srbiju i njegove političke lidere sa Zaevom, a prema pisanju medija jedan od njih, Zoran Bašanović, do guše je umešan u aferu reketiranja.

- Mediji koji su čerečili Nikolu Gruevskog sada ne pišu o aferi, oni koji su tužiteljku Katicu Janevsku proglašavali velikim borcem za pravdu, sada je ni ne spominju i oni koji su bili na strani Zaeva takođe ćute o aferi – kaže Đukanović.

Foto: Youtube printscreen/Vladimir Đukanović

Kaže i da su predstavnici Saveza za Srbije “trčali” kod Zaeva, da su u Skoplje išli po logistiku i da je interesantno šta su od Šarene revolucije preneli u našu zemlju.

- Sistem je bio ovakav: nisu hteli da priznaju izbore jer su neregularni, sve dok Gruevski nije pristao da sve institucije preda Zaevu i da se tek tada ide na izbore. I na tim izborima izgubio je Zaev, ali onda su prste umešali Amerikanci – kaže Đukanović, ocenjujući ovakvo okončanje događaja kao prevaru.

Kaže da SzS tako nešto želi i ovde, a sve kako bi se bez izbora, ili sa fingiranim izborima, domogli vlasti. Ipak, kako kaže, ovde bi to bilo teže jer “nema šiptara, a Zaev je na vlast došao upravo uz njihovu pomoć”.

- Sve je isto kao i ovde, ali Zaev je sada u problemu jer su mu otkrivene reketaške afere. Slično se dešavalo ovde 2000. godine, pa je tako jedan od reketiranih bio Dragan Tomić iz “Simpa” kojem su mu uzimali novac u zamenu za slobodu. I SzS verovatno slično zamišlja: da dođe na vlast, pa da počne da reketira i domogne se novca – kaže Đukanović. Ova afera, kaže, objasnila je mnoge stvari, između ostalog koliko je korumpirana svaka vlast koju dovedu Amerikanci.

#Vladimir Đukanović

'