AKTUELNO

Odluka da se ratni zločinac ne isporuči Srbiji je bila i te kako očekivana, budući da bi vlast Zorana Zaeva bila poljuljana da je ispunio zahtev naše zemlje, saglasni su sagovornici "Novog jutra". Kažu da je upravo ovo još jedan dokaz da je politika iznad prava i pravde, ali da posledica po Makedoniju i njenu vlast neće biti.

Vrhovni sud Severne Makedonije potvrdio je odluku Krivičnog suda u Skoplju po kojoj nisu ispunjene zakonski uslovi za izručenje Tomora Morine, bivšeg pripadnika OVK, državljanina Velike Britanije i tzv. Kosova, Republici Srbiji.

Žarko Rakić, v.d. glavnog i odgovornog urednika lista "Politika", ocenjuje da je reč o političkom potezu koji “dokazuje kakva je država Severna Makedonija”.

- Zaista ništa drugo nismo ni očekivali. Makedonija je država koja je faktički federacija, a Zoran Zaev svakako nije bio spreman da ruši koaliciju sa albanskim partijama koje ga drže na vlasti, samo da bi isporučio tamo nekog zločinca – kaže Rakić za Pink i dodaje:

Foto: TV Pink Printscreen

Uvredljivo je reći za neku državu da je banana država, ali oni zaista to jesu. Priča o ovome (Morini) je gubitak vremena i zauzimanje prostora u novinama, jer smo unapred znali ishod, ali ljudi žele da znaju šta se dešava. Bilo je samo pitanje kako će Makedonci naći formulacije koje će plasirati u javnost – kaže Rakić.

Politika je opet dokazala da je iznad prava i pravde, saglasan je Vasilije Papović zamenik glavnog i odgovornog urednika lista "Alo". Kaže da, kada su Srbi na jednoj strani, uvek prevagne druga, što je slučaj i u vezi sa Makedoncima i izručenjem Morine.

- Možda se promeni nešto kada se jednog dana uspostavi sporazum oko Kosova, dotad ne treba da imamo iluzija – kaže Papović. Ističe da je reakcija međunarodne zajednice izostala, pre svega jer je upravo međunarodna zajednica stvorila tzv. Kosovo. Stoga, kako kaže, ne treba da imamo iluzije da će ikada uraditi nešto protiv interesa lažne države Kosovo.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje i da ovo pitanje neće imati bilo kakve posledice, te podseća na slučaj taksi koje takođe nisu imale posledice po tzv. kosovsko rukovodstvo koje je, između ostalog, pregazilo Cefta sporazum.

- Sve što važi za nas, za njih ne važi: nekome štap, nekome šargarepa – kaže Papović. Dodaje da, na sreću, Trampova administracija menja kurs, ali američki predsednik nije dovoljno moćan da promeni stavove ostalih u vlasti prema Balkanu i Srbiji. Ipak, nada se da će se situacija vremenom preokrenuti u našu korist.

Ceo razgovor sa gosrtima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#vasilije papović

#Žarko rakić

'