AKTUELNO

Da li je rešenje dobro, prihvatljivo i izvodljivo, reći će budući pregovori, ali činjenica je da je rešenje po pitanju budućnosti južne srpske pokrajne u novijoj istoriji ponudio jedino predsednik Vučić, saglasni su gosti „Novog jutra“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, govoreći o razrešenju kosovskog čvora, da su Ćosić, Đinđić i on jedini izneli nekakav plan o Kosovu, a da od svojih političkih protivnika nikada nije čuo nikakav predlog, osim da su protiv svega.

Aleksandra Tomić, predsednica odbora za finansije, kaže da je rešenje po pitanju budućnosti južne srpske pokrajne u novijoj istoriji ponudio jedino predsednik Vučić.

- Da li je rešenje dobro, da li je prihvatljivo, da li je izvodljivo-to je stvar budućih pregovora. Ipak, pregovora nema ako se ne ukinu jednostrane takse. Podsećam da će u novembru biti godinu dana kako su one uvedene, čime je položaj Srba na KiM jako otežan – kaže Tomić za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da je Vučić u jučerašnjem obaćanju hteo da podseti da se u istorijskom pitanju rešavanja odnosa Srba i Albanaca na KiM malo političara latilo tog posla, iako su za to i birani od strane građana Srbije. Tomićeva kaže da je danas mnogo inicijativa da se povuče nezavisnost Kosova, te podseća da u Italiji postoji peticija koju je potpisalo 5.000 ljudi, a slična postoji i u Francuskoj.

- Sada i u Bundestagu pojedini poslanici pričaju o povlačenju nezavisnosti Kosova. Mnogi koji ranije nisu smeli, sada javno i decidno izlaze sa ovom pričom. Očito je da su svi uvideli ko vodi tzv. Kosovo, a Srbiju su prepoznali kao konstruktivnog partnera u svetu, partnera za razgovor o tome da se u budućnosti mora postići konsenzus, a ne zadovoljenje samo jedne, albanske strane – kaže Tomićeva.

Veljko Nestorović, urednik političke rubrike u dnevnom listu "Alo", kaže da nije realno da neka članica EU povuče priznanje, ali da je predsednik Češke Miloš Zeman, svojom izjavom o tome da je priznanje Kosova diplomatska greška, otvorio prozor da se o tome priča.

Foto: TV Pink Printscreen

- Videćemo šta će biti sa Bregzitom, sa zaoštravanjem odnosa između Amerike i EU. Sve su to prozori na kojima treba da tražimo svoju šansu. Idemo polako dalje, ali mislim da ne treba očekivati da Češka ili bilo koja druga zemlja EU povuče prizanje – kaže Nestorović za Pink.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Aleksandar Vučić

#Aleksandra Tomić

#Kosovo

#Novo jutro

'