AKTUELNO

Sagovornici Pinka ne očekuju da poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona donese veće promene u procesu rešavanja kosovskog problema. Prema njihovoj oceni od najvećeg značaja je dolazak brojnih privrednika jer je ekonomski razvoj put ka rešavanju svih problema.

Glavna urednica srpske redakcije "Sputnik" Ljubinka Milinčić ističe da je za Srbiju velika stvar uvek kada nam u posetu dolazi predsednik države kao što je Francuska.

- Emanuel Makron ima svoje probleme i kada odlučuje o tome gde će ići i kada će ići mora da vodi računa pre svega o svojim problemima, o svojoj poziciji, svojoj državi. On sada treba da iskoristi odlazak Angele Merkel da se u EU pozicionira što bolje. Svaki uspeh na međunarodnom planu je makar mali korak na tom putu – navela je Milinčić za Pink.

Srbija, dodala je, od tih poseta uvek očekuje čuda.

- Moramo da znamo da je Francuska priznala Kosovo, da ne možemo da očekujemo da će tu mnogo što šta da se promeni. Francuska i Nemačka nisu uspele da organizuju sastanak u Parizu na kojem je trebalo da se razgovara o nastavku dijaloga o rešavanju kosovskog problema – dodala je ona.

Kako je kazala, možda je upravo Makronov dolazak put ka nekom novom krugu pregovora i razgovora.

Foto: TV Pink Printscreen

- Međutim, Makron će biti samo u Beogradu i neće razgovarati sa kosovskom stranom. Možda se neće baš sutra nešto promeniti, ali je bitno da se razgovara – dodala je ona.

- Najbitnije je što Makron dovodi jedan broj privrednika, ekonomska saradnja će se sasvim sigurno razvijati. To je put ka rešavanju svih problema. Ako smo mi ekonomski jaka zemlja i imamo dobre odnose sa jakim evropskim zemljama lakše ćemo rešavati probleme – zaključila je Milinčić.

Novinar Jakša Šćekić je ocenio da je dobro što Makron dolazi, imajući u vidu sitne nesporazume između Srbije i Francuske.

Foto: TV Pink Printscreen

- Makrona ekonomski interesuje metro, to je ogromna investicija. Što se tiče Kosova mislim da će ponoviti stav: “Mi smo za bilo koje rešenje gde se dogovore Beograd i Priština”. Ovaj stav je blizak Trampovoj admistraciji. Nemci ohrabruju Haradinaja da ne popusti i oni čvrsto stoje pri stavu uzmi ili ostavi ovako ko jeste – naveo je on za Pink.

Šćekić smatra da će Markon i srpski predsednik Aleksandar Vučić o redizajniranju i proširenju EU pričati u četiri oka.

#Jakša Šćekić

#Ljubinka Milinčić

'