AKTUELNO

U jednom dužem periodu za vreme vlasti predsednika Jeljcina, prioritet Rusije bio je čuvanje bliskih odnosa sa Vašingtonom, kao i podrška Vašingtonu, što smo mogli da vidimo po više osnova, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink, bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović.

Komentarišući navodne razgovore između Klintona i Jeljcina, i ulozi Rusije kada se odlučivalo o sudbini Jugoslavije 1999.godine, Živadin Jovanović je istakao da su za neke stvari koje su se tada dešavali znali, da za neke nisu, ali da je svima bilo jasno da se nešto dešava iza scene.

- Nema nikakve sumnje da je u jednom dužem periodu za vreme vlasti predsednika Jeljcina, prioritet bio čuvanje bliskih odnosa sa Vašingtonom, kao i podrška Vašingtonu. Čak je i ministar inostranih poslova Rusije, Kozirjev, rekao amerikancima da Rusija nema samostalnih interesa u svetskim razmerama, i time potvrdio da daje prioritet SAD i da podržava njihovu politiku – rekao je Jovanović.

Kako kaže Jovanović, na jednom zasedanju Generalne skupštine UN imao je dogovoren sastanak sa Ivanovim, međutim, kaže, sastanak je iznenada bio otkazan.

- Otkazali su ga i obavestili me da se Ivanov sprema za sastanak sa Klintonom, i da razgovor samnom odlaže za posle sednice Saveta bezbednosti. Međutim, na toj sednici Saveta bezbednosti odluke koje su donete bile su protiv naše zemlje. Ivanov je naime, ispoštovao sastanak samnom, ali je izbegao da se suoči sa našim očekivanjem pre sednice – rekao je Jovanović.

Jovanović ističe da je sve ukazivalo na to da Rusija predsednika Jeljcina nije bila potpuno svesna svojih potencijala, svojih mogućnosti ali ni, kako kaže, svojih ograničenja.

- Rusija je igru na globalnom planu prepuštala Vašingtonu. Bilo je situacija gde je Jeljcin u razgovoru sa predsednikom Miloševićem prihvatao neke njegove inicijative i zahteve, ali da od toga ništa nije bilo. Bilo je obećanja da će zvati Klintona i Kola, kao i francuske i italijanske premijere i da će se založiti za interese naše zemlje, ali od toga ništa nije bilo – rekao je Jovanović.

Kako kaže, razume se da su Rusi bili protiv bombardovanja Jugoslavije, nisu, dodaje, išli tako daleko da daju saglasnost za taj napad.

- Razumeli su da su bombe koje su padale na našu zemlju padale na svetski poredak. Nisu želeli bombardovanje, ali su bili transmisija američkih pritsaka na našu zemlju – rekao je Živadin Jovanović.

Takođe bivši ministar inostranih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović, rekao je, da je Rusija u poslednjoj deceniji prošlog veka bila praktično na kolenima.

Foto: TvPink Printscreen

- Ona je uskočila iz oslabljenog kolektivizma u nekontrolisani liberalizam. Oni su se potpuno otvorili prema zapadu, i paralelno sa tim išla je i tranzicija sa rasprodajom svega što je prethodni sistem napravio. Ne zaboravimo da je sama Rusija bila problem za Ameriku samo u jednoj stvari, a to je da u takvoj atmosferi nuklearni potencijal ne padne u ruke privatnika, pa da to bude izvor neprilika za zapad. I to je jedini razlog zašto su održavali Rusiju takvom kakva je, i zašto je nisu rasparčali - rekao je Jovanović.

Kako kaže, SAD je imala skrivene apetite prema Rusiji, koji možda i dan danas postoje.

- Mi smo bili na neki način zaustavljeni time što je status Jugoslavije u UN bio zamrznut. NIsmo imali pravo glasa ni učestvovanja u glavnim organima. Mi smo bili pod sankcijama ali smo mogli da se prehranimo, dok Rusija nije imala ni za toliko, nisu imali ni za osnovne namirnice za dva, tri dana unapred – rekao je Jovanović.

On je istakao da je Rusija u to doba bila zavisna, ali i potčinjena od Amerike.

- Bilo je čak i ponuda od strane ruskih intelektualaca i političara na saradnju sa SAD – rekao je Jovanović.

Živadin Jovanović je istakao da je Americi bilo značajno da može da stavi Rusiju pod stratešku kontrolu, pa su i, kako kaže, lični odnosi Klintona i Jeljcina bili odnosi kolega između kojih nema nekih tajni.

- To je bilo vreme kada je Rusija zapostavila sopstvene nacionalne i državne interese, i kao što iz istorije znamo, ni Jugoslaviji tada nije bilo dobro. Ono što je danas za nas ohrabrenje i što je veoma značajno, jeste što Rusija predsednika Putina vodi samostalnu, principijelnu politiku, braneći sopstvene interese – rekao je Jovanović.

Kada govorimo o prošlosti, kako kaže, ostaće zauvek jedna mrlja na strani Rusije, što je, dodaje, 30.maja 1992. godine, digla ruku za najoštrije sankcije protiv SRJ.

#Živadin Jovanović

'