AKTUELNO

Živadin Jovanović, nekadašnji ministar spoljnih poslova, ocenio je da u Berlinu neće doći do rešenja kosovskog pitanja.

- Ne vidim da Evropa ima neki ozbiljan plan za rešenje kosovskog pitanja. Ono što čujemo od Merkelove i Makrona to je da oni ne žele novo prekrajanje granica na Balkanu i da te želje nekakvom sveobuhvatnom pravno obavezujućem dokumentu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Niko dosada nije saopštio šta to znači – kazao je Jovanović za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, susret u Berlinu više vidi kao pokušaj da se otkoči zastoj u kontaktima i dijalogu između Beograda i Prištine, a ne kao pokušaj dolaska do rešenja.

- Čuje se da oni žele da se dođe do pravno obavezujućeg dokumenta pre oktobra ove godine, a Vlada Srbije ocenjuje da to nije realno. Ja mislim da je taj stav objektivan i osnovan. U poslednjim mesecima sve što smo videli je dalje i dublje ukopavanje Prištine u potpuno neprihvatljive pozicije – naglasio je Jovanović.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, sve to govori da Priština nije spremna na dijalog, već da ide metodom ultimatuma.

- Veliki je problem što Srbija smatra da je pitanje statusa Kosova i Metohije još uvek nije rešeno, a Haradinaj i njegovi pokrovitelji smatraju da je to rešeno, sve što je potrebno je samo neki formalni potez – smatra Jovanović.

Profesor Božidar Forca, general major u penziji, izjavio je da će u Berlinu velike sile skrenuti pažnju zemljama zapadnog Balkana šta je potrebno da rade u narednom periodu.

- Svaki događaj može se posmatrati sa više aspekata, to što oni pozivaju lidere zapadnog Balkana, je poruka glasačima, jer su izbori u EU, da Evropa ne odustaje od zapadnog Balkana. Druga poruka je poruka velikim silama, da Evropa nastoji da održi primat na zapadnom Balkanu, kako je to projektovano u Berlinskom procesu i u strategiji Evropske unije za zapadni Balkan – smatra Forca.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, treći ugao samita u Berlinu je odnos velikih evropskih sila prema zemljama zapadnog Balkana.

- Kada je u pitanju odnos Beograda i Prištine, ja mislim da u Belinu neće biti nekih konkretnih rešenja. Kada veliki razgovaraju sa malima, to nije razgovor, tu se izdaju zadaci. To će biti prilika da vodeće zemlje EU kažu zemljama zapadnog Balkana gde oni vide te zemlje i da im skrenu pažnju šta su činili, a šta nisu – rekao je Forca.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Beograd

#Berlin

#Priština

#Živadin Jovanović

'