AKTUELNO

Bivši ambasador SRJ pri UN Vladislav Jovanović, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink da je važno da pratimo svet koji se razvija tako da nama ide više u korist nego protiv nas.

- Ujedinjene nacije su jedno masovno sastajalište šefova država i vlada svih zemalja sveta. Nisu svi jednako opremnjeni za taj susret, niti imaju jednake ambicije. Mnogi su tamo samo radi šetnje. Velike sile imaju poseban interes da markiraju svoj glavni strategijski cilj i da u susretima sa sebi sličnima omasove podršku za njihov stav. Manje zemlje, srednje, to koriste kao političku pijacu. Da sa sebi sličnima al ii slabijima dobiju što veće razumevanje i podršku - rekao je bivši ambasador SRJ pri UN Vladislav Jovanović.

Kako kaže, to je jedno sabiralište koje pruža priliku svakome ko pokuša da ostvari svoj cilj, a onima koji nisu mnogo zainteresovani, kako kaže, da se tamo nađu da bi se videli, a često i da bi turistički obišli Njujork.

- Mi smo nažalost više od dvadeset godina u situaciji da pratimo šta se dešava u Ujedinjenim nacijama, dok u nekim zemljama više ni ne registruju da se tamo nešto dešava. Međutim, sad su televizije tu, tu su tviteri. Dobro je da postoje UN - rekla je glavna i odgovorna urednica srpske redakcije “Sputnjika” Ljubinka Milinčić.

Foto: TvPink Printscreen

Ona je rekla da je zanimljivo što je Tramp jedno vreme najavljivao izlazak iz Ujedinjenih nacija, i on, kako kaže, sa svijim stavom Amerika na prvom mestu ruši sve svetske institucije u kojima su države ravnopravne.

- Mnogo je godina i decenija uloženo u institucije gde će se znati pravila ponašanja i gde će svi biti ravnopravni. On sve to ruši da bi jednu zemlju stavio na vrh sveta, koja je međutim, na njegovu žalost, odavno izgubila tu poziciju - rekla je Milinčić.

Rediteljem Ljubiša Ristić, rekao je da je naš najvažniji interes da se svi problem koje imamo vrate u UN.

- Ovaj cirkus koji opisuju mediji nije prijatan za nas. Očigledno da to tamo nije moguće javno. Ali, možda se iza vrata dešavaju ozbiljnije stvari. Svet se ubrzano menja i ta dinamika je veoma ozbilja. To je jedna situacija u kojoj mi ukoliko uspemo na bilo koji način da bar izbalansiramo uticaje i vratimo se tamo gde smo bili nekada, da se vratimo nazad na Savet bezbednosti, onda je to za nas korisno, ukoliko ne, onda UN za nas gube svaki značaj - rekao je Ristić.

Foto: TvPink Printscreen

Jovanović je rekao da je problem taj što Tramp ima druge prioritete, ali kako kaže, Balkan će doći kad tad u dnevni red, a dotle treba da ga održimo u dobroj veri prema nama. I dodaje da treba da ostanemo u dobrim kontaktima, i da ojačamo taj utisak.

- Važno mi je da pratimo svet koji se razvija tako da nama ide više u korist nego protiv nas. Recimo, novi fenomeni, masovne migracije, nastavljanje fundamentalnog terorizma, tu se Kosovo pojavljuje u drugačijoj svetlosti nego pre toga. Sada se taj koncentrat opasnosti od muslimana zaustavlja u zemljama u Evropi sa jakim muslimanskim stanovništvom i oni će o tome voditi više računa. Prema tome, Srbija će vremenom da dobije više u težini nego samo Kosovo - rekao je Jovanović.

On je rekao da ne treba da žurimo kada je u pitanju rešenje kosovskog pitanja.

#Ljubinka Milinčić

#Ljubiša Ristić

#Ujedinjene nacije

#Vladislav Jovanović

'