AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se saglasio sa visokim funkcionerom Stejt departmenta Metjuom Palmerom da su takse na srpsku robu prepreka dijalogu Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić istakao je da je rekao Palmeru da su neistinite priče, u delu zapadne javnosti, kako je Srbija iskoristila to što je Priština uvela takse da "zatvori" dijalog Beograda i Prištine.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Samo razgovorima i pregovorima može se doći do nekog rešenja. Ja sam zamolio Palemra da razume potrebe Srbije, a to je pronalaženje kompromisnog rešenja. Zahvalan sam Amerikancima na inistiranju za ukidanje taksi. Priče da smo mi institirali na tome da bi zaustavili dijalog, nije istitnito. Ako niste u stanju da prebacite keks sa jedne strane na drugu o čemu onda da pričamo dalje. Govorli smo o očuvanju srpske zajednice na KiM ali i o intreresima Srbije u celini - istakao je Vučić.

- Posle postavljanja kamena temeljca NCR, očekujemo da sa američikim kompanijama nastavimo da radimo na još važnih projekata. Zamolio sam Palmera za dolazak još novih američkih investitora, nastavljamo dalju vojnu i ekonomsku saradnju - rekao je Vučić zahvalivši se SAD koja poštuje vojnu neutralnost Srbije i naglasio da će tako ostati i u naredom periodu.

-Naši razgovori nisu laki i jednostavni. Zadovoljan sam sadržinom današnjih razgovora, kao što Palmer ne može da bude srećan mojim stavovima oko KiM, tako ni mi ne možemo da pevamo od sreće svim njihovim stavovima. Pozivam Donalda Trampa da poseti Srbiju, malo je zemalja u svetu u kojima i za prvi i za drugi predsednički mandant ima ovoliku podršku kao što je ima u Srbiji – dodao je predsednik Vučić naglasivši da je pitanje KiM bilo centralna tema razgovora.

Na pitanje novinara šta očekuje od sastanka u parizu početkom jula, Vučić kaže da nije siguran ni da li će ga biti.

-Nisam siguran hoće li biti sastanka u Parizu u julu, mi smo spremni, ali ne znam da li smo spremni da slušamo da neće doći do ukidanja taksi. Željni smo dijaloga, kompromisa, ali postoje stvari koje utiču na dalji kompromis – rekao je predsesnik Vučić.

Predsednik je osudio NATO agresiju koja se desila pre 20 godina desila nad SR Jugoslavijom.

- Platili smo cenu koju nismo zaslužili, nadam se da će kroz 10 godina neki odgovorni ljudi ovo sagledati kroz pravo jednog malog naroda. Mi sa ponosom govorimo o svojim herojima i junacima, ali moramo da se skoncetrišemo na budućnost. Ne dodvoravam se nikome, ali nikome nije prijatno da međusobno razgovaramo, ali ti razgovori su korisni – rekao je predsednik Vučić ističući da je njegov posao da izgradi bolje odnose sa SAD i bolju budućnost naroda Srbije.

Kako je rekao sa Palmerom je pričao o budućin investicijama.

- Moramo da poštujemo prošlost, ali i da gledamo u bućnost. Ne smemo da zaboravimo šta se desilo, ali moramo da mislimo i na budućnost naše dece – naglasio je predsednik Vučić u svom orbaćanju.

Palmer: Takse prepreka dijalogu - da se ukinu!

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Visoki funkcioner Stejt departmenta Metju Palmer izjavio je danas nakon sastanka sa predsednikom Vučićem u Beogradu da su takse koje je uvela prištinska vlast prepreka dijalogu Beograda i Prištine, a time i njihovom evropskom putu, i da bi Vašington želeo da se one ukinu.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, zadužen za Zapadni Balkan, Palmer je najavio da će se kasnije danas sastati sa predstavnicima američkih kompanija koje posluju u Srbiji, sa kojima će razgovarati o tome kakvu štetu trpe zbog taksi koje je Priština uvela.

SAD, prema njegovim rečima, nastavljaju da podržavaju dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi pod posredovanjem EU, a ima za cilj normalizaciju odnosa.

-Jako je važno da se nastavi dijalog, jer on otvara evropski put, kako za Srbiju, tako i Kosovo. Vidimo da su takse prepreka tome. Zzeleli bi da se one ukinu i da se time omogući obema stranama da se vrate na dijalog - kazao je Palmer.

On se zahvalio predsedniku Vučiću za partnerstvo sa SAD, i za posvećenost dijalogu. -Možete da računate na prijateljstvo SAD i podršku evropskoj budućnosti Srbije - poručio je Palmer.

Palmer je preneo da je sa Vučićem razgovarao o mnogim aspektima odnosa SAD i Srbije, o tome gde se nalazi dijalog Beograda i Prištine.

-Naširoko smo razgovarali o bilateralnim odnosima, koji su jaki i napreduju, posebno u ekonomskoj oblasti - rekao je on. Istakao je da su SAD posvećene podršci i investiranju u Srbiju.

Što se tiče sastanka u Parizu koji bi trebalo da se održi 1. jula, izrazio je uverenje da će sastanak u Parizu o Kosovu, biti konstruktivan i da će "povesti Beograd i Prištinu ka sporazumu, koji bi doneo normalizaciju odnosa".

Ma pitanje da li će se SAD aktivnije uključiti u te pregovore, kako bi pomogle da se ubrza proces rešavanja odnosa Beorgada i Prištine, Palmer je istakao da SAD u potpunosti podržavaju ono što njihovi evropski partneri i saveznici rade na olakšavanju dijaloga Beograda i Prištine.

-Ne mogu da vam kažem kakav će biti ishod razgovora u Parizu, ali smo sigurni da je zajednički cilj i zajednička borba da se nađe rešenje, koje donosi sporazum sa ciljem normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Verujemo da će sastanak u julu biti konstruktivan i da će povesti obe strane ka sporazumu - rekao je Palmer.

Što se tiče bombardovanja Srbije, Palmer smatra da umesto da stalno gledamo unazad, treba da se okrenemo budućnosti, izrazivši žaljenje zbog žrtava.

On je u Beogradu, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao sa SAD shvataju koliko je osetljivo pitanje "NATO intervencije na Kosovu za građane Srbije".

-Naravno, nama je jako žao zbog gubitaka života, ali takva je odluka doneta...Umesto da stalno gledamo unazad treba da ohrabrimo sve da gledaju napred i da je za građane Srbije i građane Kosova važno da se usmere na evropsku budućnost za obe zemlje - rekao je on i zaključio: "Treba da priznamo kakvu cenu je platio narod na obe strane zbog te operacije i da se okrenemo boljoj budućnosti".

#Aleksandar Vučić

#Metju Palmer

'