AKTUELNO

I pored skandaloznog ponašanja Ramuša Haradinaja prema francuskom predsedniku u Berlinu, zapad ne odustaje od zaštite koju pruža Kosovu, svom razmaženom derištu kojem je dozvoljeno da radi šta god poželi, ocenjuje urednik "Večernjih novosti". Stoga se ne može očekivati pravda za srpske žrtve, kao i to da Albanci ispune ijednu obavezu iz Briselskog sporazuma.

Govoreći o najavama tzv. predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija da će se pred tamošnjim parlamentom uskoro naći inicijativa za formiranje tribunala "na Kosovu ili Međunarodnog suda" koji bi se bavio navodnim zločinima koji su na Kosmetu počinili Srbi, Dušan Stojaković, urednik ekonomske rubrike "Večernjih novosti" ocenjuje da se tamo “nećemo nagledati pravde”.

- Voleo bih da nisam u pravu. Moram da spomenem da je uvođenjem taksi od sto odsto na srpsku robu pomeren fokus na ono što je i te kako važno, a to je činjenica da Albanci nisu ispunili nijednu svoju obavezu iz Briselskog sporazuma, da nisu formirali ZSO, kao i tribunal za ratne zločine OVK - kaže Stojaković.

Foto: TV Pink Printscreen

Osim što ništa nisu ispunili od svojih obaveza, kako kaže, još su i postupili anticivilizacijski, i uveli takse na robu iz centralne Srbije.

- Uveli su takse koje su neprimerene i nezapamćene. Tako su napravili štetu našoj zemlji, a mi pokušavamo da se vratimo za pregovarački sto, samo uz ukidanje taksi. Bojim se da je fokus sa realnih obaveza Albanaca pomeren i da ćemo veoma teško doći do ZSO, suda za zločine pripadnika OVK i slično – ocenjuje Stojaković za Pink.

Podseća na drsko ponašanje Ramuša Haradinaja u Berlinu, o kojem je pisala i američka štampa, ali ovakav stav prištinskih predstavnika i dalje se ne sankcioniše.

Imam utisak da zapad, EU i Amerika imaju stav o Kosovu kao o jednom razmaženom derištu koje može da radi šta hoće i koje će štititi do krajnjih granica. Ovo je vrlo nefer odnos u međunarodnoj politici – kaže urednik “Novosti”. Dodaje da je važno da se pokaže po čijem nahođenju Albanci rade i pod čijim pokroviteljstvom.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o pisanju dnevne štampe o Kadriju Veseljiju koji je, navodno, otputovao u Hag na poziv Specijalog tužilaštva, Stojaković kaže da sumnja da će postojati bilo kakva Pravda za srpske žrtve, posebno pod okriljem Prištine, kao i njihovih mentora.

#Kosovo

#Novo jutro

'