AKTUELNO

Dalibor Jevtić, potpredsednik Srpske liste, istakao je da Albanci na Kosovu imaju junaka Vuka Jeremića, kojem se zahvaljuju.

Poslanica DSK u prištinskom parlamentu Vjosa Osmani, ocenila je da je najveći srpski državni neuspeh mišljenje Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova iz 2010. godine, kojom su tadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i predsednik Boris Tadić zatražili.

Indeks onlajn prenosi da je Osmani izrazila žaljenje što se posle osam godina od tog događaja na Kosovu mogu naći zagovornici ponovnog otvaranja pitanja statusa.

Vjosa Osmani je podelila fotografiju sa potpisom „Vuk Jeremić: Srpski državni neuspeh“.

Foto: TvPink Printscreen

Jevtić je komentarišući ovaj događaj za Nacionalni dnevnik Televizije Pink  rekao da su 23. jula bili u Starom Grackom na obeležavanju 19 godina od masakra koji se tamo desio, kada je ubijeno 14 žetelaca.

- Međutim, 23. jula, vest nije bio taj događaj, vest je u gotovo svim albanskim medijima bila zahvalnost Vuku Jeremiću i Borisu Tadiću na tome što su učinili, na godišnjici kada je Međunarodni sud pravde dao mišljenje oko pitanja koje je tada postavljeno - naglasio je Jevtić.

Prema njegovim rečima, za Albance na Kosovu, predsednik Vučić je sotona, najgorim mogućim rečima pričaju o njemu, dok sa druge strane, kako kaže, imaju junaka Vuka Jeremića, kojem se zahvaljuju.

- Oni koji se najviše junače u Beogradu, koji kada su se bavili Kosovom, učinili su najgore moguće stvari u političkom smislu i doveli nas u još teži položaj, ti junaci su isti junaci i za Albance, dok je predsednik Vučić đavo i o njemu govore sve najgore reči, a to je dovoljan dokaz ko je šta učinio za Srbe i srpski narod na Kosovu i Metohiji - istakao je Jevtić.

On je, nakon današnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da se razgovaralo o životu Srba na prostoru Kosova i Metohije, kao i o planovima za budućnost i poboljšanju života Srba na Kosovu i Metohiji.

- Razgovarali smo o svim onim temama koje se tiču života Srba na KiM. Retki su oni koji mogu da razumeju život Srba na Kosovu i Metohiji, kao što to može gospodin Vučić. Danas smo razgovarali o svim temama koje su ovih dana aktuelne u javnosti, ali i o planovima za budućnost, o tome na koji način možemo da razvijamo sredine u kojim Srbi žive i da poboljšamo život Srba na Kosovu i Metohiji - izjavio je Jevtić.

On je povodom najava Albanaca o oružanim akcijama rekao da nakon marta ove godine, kada je na brutalan način uhapšen, to jest, kako kaže Jevtić, kidnapovan Marko Đurić u Kosovskoj Mitrovici ne treba ignorisati činjenicu da neko destabilizacijom i izazivanjem nemira želi da dođe u priliku da sebi poboljša poziciju.

Foto: TvPink Printscreen

- Važno je to, što smo i danas čuli od predsednika Vučića, da država Srbija neće dozvoliti ni na koji način napad na Srbe. Mi kada to čujemo imamo čvrsta uverenja da će to tako i biti. Činjenica da smo samo u mesecu maju imali preko 20 incidenata u kojima su meta bili Srbi, pogotovo južno od Ibra, govori da je očigledno da postoji plan, da postioji nečiji cilj da na taj način ne samo unesu nemir, nego da na neki način, poboljšaju sebi poziciju - istakao je Jevtić.

Kako dodaje, stiče se utisak da oni koji ne znaju ništa o životima Srba na Kosmetu, a koji sebe nazivaju političkim predstavnicima u centralnoj Srbiji itekako pomažu drugoj strani.

- Ljudi koji gotovo nikada nisu bili na Kosovu i Metohiji, ili su bili jednom, ili dođu jednom godišnje, za Vidovdan, su prvi u tome da komentarišu naš život i položaj, ali u lošem smislu. Kada god imaju priliku oni će napasti naši državno rukovodstvo, predsednika Vučića, ne razmišljajući o tome šta time čine i koliko štetu čine Srbima na KiM - naglasio je Jevtić.

Prema njegovom mišljenju, kada te iste osobe pitaju gde je Prilužje, Osojane, Štrpce, Ranilug, oni neće moći da odgovore.

- Njih bi i ovog puta zamolio da nam ne sole pamet, oni će nam učini najveću uslugu ako ni na koji način ne komentarišu naš život, generalno, pitanje Kosova i Metohije - istakao je Jevtić.

Foto: TvPink Printscreen

On dodaje da u ovom trenutku svi treba da budu jedinstveni u onom što je naš nacionalni interes, a da zamrznut konflikt to nije.

Povodom toga što se približava 4. avgust, rok koji je Evropska unija dala Prištini za postizanje statuta o ZSO, ali i toga što je danas iz Brisela stigla informacija da je to važna stvar, kao i da ona zahteva vreme, Jevtić je rekao da se zna da taj datum nije krajnji rok.

- Mi to znamo, mislim da je i predsednik Vučić nekoliko puta rekao da ne očekuje da se ispoštuje taj zadati rok. Nismo iznenađeni, nemamo velika očekivanja. I danas smo pričali na tu temu, kao i o samom procesu dijaloga, ZSO, oko situacije i položaja Srba. Želim da istaknem da, kada govorimo o Briselu i tome što zatvaraju oči na poteze Prištine, to drugoj strani daje pravo da nastavi - istakao je Jevtić.

Kako naglašava, kada se razgovara sa predsednikom Vučićem, on uliva sigurnost u vremenima koja su itekako teška.

#Dalibor Jevtić

#Kosovo i Metohija

'