AKTUELNO

Odsek za informisanje opštine Paraćin reagovao je povodom teksta "Đilasov "lakej" iz Paraćina ismevao srpske heroje: Saša Paunović zabranio izgradnju spomenika poginulom pilotu Životi Đuriću!" koji Pink.rs preneo sa portala Paracinonline.rs.

Iz Odseka za informisanje opštine Paraćin uputili su odgovor u kome se navodi da je u tekstu izneto više neistina.

Neistina je, kako se navodi u odgovoru, da je: "Saša Paunović zabranio izgradnju spomenika poginulom pilotu Život Đuriću".

Istina je, kako se dodaje, da predsednik opštine Paraćin Saša Paunović nije zabranio, niti potpisao ni jedan dokument kojim se obustavlja ili zabranjuje izgradnja spomenika poginulom pilotu, niti je iko podneo zahtev ili pokrenuo inicijativu za izgradnju spoemnika obeležje pred organima opštine.

Po prijavi meštana sela Davidovac podnetoj Službi za inspekcije poslove opštine Paraćin u kojoj je navedeno da se izvode radovi u centru sela, na raskrsnici, na javnoj površini od strane nepoznatih lica, građevinski inspektor je izašao na teren 19. marta 2019. godine i utvrdio da se radovi zaista izvode od strane izvođača Spektar inest AD na opštinskoj parceli k.p. br. 1172 KO Davidovac, navodi se u odgovoru.

Kako je navedeno, 20. marta 2019. građevinski inspektor je ustanovio da navedeno preduzeće nema nikakve zakonom propisane dozvole za izgradnju platoa na javnoj površini i javnom putu, da ne postoji tehnička dokumentacija, niti građevinska dozvola, kao ni zahtev za izdavanje bilo kakve saglasnosti i građevisnke dozvole. Takođe, ustanovio je da ne postoji neophodna saglasnost Komisije za nazive trgova i uloica Skupštine opštine Paraćin.

Postojala je samo usmena želja takozvanog inicijativnog odbora, što po Zakonu o ratnim memorijalima nije dovoljno. Nakon utvrđenog činjeničnog stanja građevinski inspektor je naložio obustavu radova do pribavljanja neophodnih odobrenja nadležnih organa.

Meštanima sela Davidovac je 20. marta 2019. godine od strane Odeljenja za urbanizam ponuđena pomoć u dobijanju potrebne dokumentacije za postavljanje spomenika koja je zahtevna i regulisana Zakonom o ratnim memorijalima. Do 22. marta se, piše u odgovoru, niko od meštana sela Davidovac se nije pojavio u ovoj službi, čak ni na unapred zakazani sastanak u prepodnevnim satima.

U ogovoru koji je uputio Odsek za informisanje opštine Paraćin navodi se i da ne postoji nikakva odluka o obustavi izgradnje spomeni obeležja, već da postoji Zapisnik građevinskog inspektora za obustavu radova do pribavljanja neophodnih odobrenja nadelžnih organa.

Tvrde i da je neistina da "opštinska vlast koja Paraćnom vlada izgleda smatra da potpukovnik Đurić ničim nije fascinirao kada su pri čistoj svesti i zdravoj pamenti poslali građevinski inspekciju...". Opštinska vlast nije poslala građevinskog inspektora, već je građevinski inspektor je postupio po anonimnoj prijavi mašetana sela Davidovac, navodi se u odgovoru.

#Paraćin

'