AKTUELNO

Kako ističu gosti "Novog jutra", Haški tribunal nije ni imao za cilj da doprinese pomirenju u regionu, a za sobom je ostavio lošu sliku o Srbima koju će nove generacije istoričara, na osnovu dokumentacije ovog suda, izučavati.

Govoreći o jučerašnjoj presudi Radovanu Karadžiću, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, Ljubinka Milinčić, glavna i odgovorna urednica srpske redakcije "Sputnjik", kaže da je očekivala strogu kaznu, ali ne i doživotnu. Ipak, kaže, bilo bi veliko iznenađenje da su Karadžića oslobodili.

- Nismo očekivali da će kazna biti pooštrena, ali ni to da će izaći na slobodu kao što su neki govorili – kaže Milinčić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Ratko Femić, urednik političke rubrike u dnevnom listu "Kurir", kaže da su Srbi navikli na dvostruke aršine. Neobično je da se kazna u odnosu na prvostepenu presudu poveća, mada su Karadžićevi advokati bili optimistični da barem genocid nije bio dokazan i da su uspeli da ospore glavne okosnice te tačke.

- Imali smo iskustva iz prethodnih suđenja i navikli smo na to da postoje dvostruki aršini - kaže urednik "Kurira".

Foto: TV Pink Printscreen

Prema mišljenju Milinčićeve, Haški tribunal osnovan je da bi opravdao zločine i agresiju, da bi se pokazalo da je sve što je urađeno tadašnjoj Jugoslaviji bilo ispravno, a čak će i nove generacije istoričara učiti na osnovu dokumentacije ovog suda koji bi po pravilu trebalo da je pravedan.

- Uspela im je cela akcija da predstave Srbe u lošem svetlu - kaže Milinčić.

Femić kaže da su već počele reakcije u regionu, gde se već traži ukidanje Republike Srpske čija je priroda sada dokazana kao genocidna.

- Vidimo na koju je stranu to krenuo, ali ništa bolje nisam ni očekivao - kaže Femić, dodajući da je greška što se krivica ne individualizuje, što se vidi prema izjavama zvaničnika BiH.

Foto: TV Pink Printscreen

- Haški tribunal nije doprineo pomirenju u regionu, a to nije ni bio cilj – kaže Femić. Milinčić se slaže i dodaje da je tribunal pomogao da se “nastavi sa kopanjem po ranama”.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Hag

#Ljubinka Milinčić

#Novo jutro

#region

'