AKTUELNO

Da li su i koliko, procesi koji su vođeni pred Haškim tribunalom bili pravedni i koliko je rad ovog suda doprineo pomirenju u regionu?

Rad haškog tribunala u centru je pažnje kako domaćih, tako i stranih medija. Ovaj sud će posle 24 godine prestati da radi 31. decembra. Da li su i koliko, procesi koji su vođeni pred Haškim tribunalom bili pravedni i koliko je rad ovog suda doprineo pomirenju u regionu?

Kako je istakao advokat Branislav Tapušković, smrt u sudnici bio je šok za sve koji su očekivali jednu vrstu normalnog procesa.

- Trinaest godina sam ulazio i izlazio iz sudnice i za mene je ovo jasan propust obezbeđenja. Videli ste da je u blizini Mladića, prilikom izricanja presude, bilo dvoje policajaca. Da je u slučaju Praljka stajalo barem dvoje, ne bi se to ni desilo. Proces njegovog samoubistva trajao je gotovo minut, držao je bočicu, govorio i nakon toga ispio tečnost. Da je policajac stajao pored njega sprečio bi ispijanje otrova - rekao je Tapušković za Pink.

Foto: TV Pink

Aleksandar Cvejić, advokat, smatra da Praljka niko nije mogao da spreči u onome što je uradio, te da je postupio časno, imajući u vidu način na koji se branio.

- Odradio je profesionalni performans, maestralno je režirao predstavu i maestralno se ubio. Ovo nije prvo samoubistvo u tribunalu i samo je to falilo ovom sudu. Ovakav vid samoubistva pokazao je potpuno besmislo haškog suda - rekao je Cvejić.

Foto: TV Pink

Advokat Saša Lukić smatra da je haški sud politički, te da nikako nije sudio po pravdi.

-Zaključci se zasnivaju na rečima tužilaštva i završnom podnesku, što je protivzakonito i nemoguće je tretirati to kao dokaz - istakao je Lukić.

Foto: TV Pink

Tapušković smatra da suđenja nisu bila pravična i da su bila jako spora, što nije doprinelo pomirenju unutar regiona.

- Šešelj je čekao 13 godina, a videćemo šta će biti za koji dan sa njegovom presudom - rekao je advokat, dodajući da rad suda nije gotov dokle god su procesi još u toku.

Cvejić je podsetio na osuđujuće izjave Hrvatske u vezi sa presudama njihovih državljana, ističući da nisu tako govorili kada su presude izricane Srbima.

- Ako je osušen, drvlje i kamenje po tribunalu. Ako je oslobođen - sjajno, pa još ako se nađe da su Srbi umešali prste. Još će da pronađu i da smo cijanid pronašli. Ne čude me promene političkih izjava i guraju priču "udri po Srbima" - kaže Cvejić.

#Advokat

#Hag

#Slobodan Praljak

'