AKTUELNO

Srbija je zainteresovana za razvoj sveukupne saradnje sa državama koje učestvuju u procesu saradnje Jug-Jug i posvećena je implementaciji svih ciljeva održivog razvoja, izjavio je danas šef sprske diplomatije Ivica Dačić.

Na Konferenciji UN posvećenoj održivom razvoju, koja se održava u prestionici Argentine, Buenos Ajresu, Dačić je istakao da je Srbija kao prioritete održivog razvoja izdvojila iskorenjivanje siromaštva, povećanje zaposlenosti, posebno među mladima, ekonomski rast, ostvarivanje pune rodne ravnopravnosti i osnaživanje položaja žena i devojčica.

- Dostizanje održivog razvoja na globalnom planu je, više neko ikada ranije, povezano sa ulogom i značajem ekonomija u ekspanziji i zemalja u razvoju. Održavanje druge Konferencije UN-a je potvrda doprinosa saradnje Jug-Jug na planu razmene iskustava, znanja i tehnologija između zemalja u razvoju, kao i triangularne saradnje koja uključuje i razvijene zemlje - rekao je Dačić.

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, poštovanje međunarodnih institucija i međunarodnog prava i danas predstavljaju najbolji odgovor na globalne izazove.

- Srbija će i ubuduće nastaviti da se snažno zalaže za jačanje multilateralizma, sistema UN-a i međunarodne solidarnosti, uz poštovanje suverene jednakosti svih država članica - naveo je Dačić.

Smatra da je posebno značajno što je u središtu pažnje Konferencije sprovođenje Agende održivog razvoja do 2030. godine, kao, kaže, dokumenta od strateškog značaja, čija bi realizacija trebalo da svet učini pravednijim, boljim i humanijim za sve.

U Srbiji je u toku sprovođenje procesa ekonomskih reformi čiji je cilj uspostavljanje trajne političke i ekonomske stabilnosti, naveo je Dačić.

- Dinamičan rad na usklađivanju Agende sa našim prioritetima, kao i poglavljima u predpristupnim pregovorima sa EU imaju izuzetan značaj u ovom procesu. Srbija je spremna da sa svim partnerima, uključujući i institucije iz sistema UN, civilno društvo i privatni sektor, učestvuje u iznalaženju najboljih odgovora na pitanja sa kojima se suočava region Jugoistočne Evrope, ali i šira međunarodna zajednica - naveo je Dačić.

Foto: Tanjug

Kaže da je Srbija posvećena pronalaženju rešenja za zajedničke izazove u našem regionu kroz saradnju na planu zaštite životne sredine, održivog korišćenja vode i energije, unapređenja saobraćajne infrastrukture, poljoprivrede, razmene tehnologija, trgovine i investicija, inovacija, nauke i informaciono komunikacionih tehnologija.

- Smatramo da samo na osnovu zajedničkog angažovanja i miroljubive saradnje, Srbija i ostale zemlje našeg regiona mogu da dostignu zajednički cilj stvaranja mirnog, stabilnog, održivog i prosperitetnog okruženja. Uveren sam da će i ova Konferencija predstavljati značajan podstrek u tom smeru - poručio je Dačić.

Konferenciji UN posvećena saradnji Jug-Jug, koja se u proteklih 40 godina, nakon usvajanja Plana akcije iz Buenos Ajresa 1978. godine, kroz kontinuirani rast saradnje i uključivanje sve većeg broja aktera, afirmisala i razvila kao važan segment u procesu unapređenja savremenih političkih i ekonomskih odnosa, odnosno kao uspešan modalitet međunarodne saradnje za održivi razvoj.

#Ivica Dačić

'