AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Srbija posvećena miru i stabilnosti na Balkanu, ali da kod ostalih zemalja regiona ne vidi volju za dijalogom.

Dačić je u intervjuu italijanskoj agenciji ANSA rekao da je situacija u regionu krhka i da je Balkan uvek potencijalno zapaljiv.

On je rekao da je Srbija iskreno predana konstruktivnom dijalogu za rešavanje problema u regionu političkim i diplomatskim sredstvima.

- Ali kod ostalih zemalja regiona ne vidim da postoji autentična volja za dijalog i poštovanje postignutih sporazuma - rekao je Dačić.

Dačić je rekao da su na Kosovu "Srbi izloženi stalnom pritisku i pretnji", da u BiH bosanski muslimani ignorišu druge dve nacionalnosti, dok se u Hrvatskoj oživljava ustaški režim.

- Svi mi smo susedi i nadam se da će prevladati interes za našu zajedničku budućnost, za mir i stabilnost, a ne želja da se otvaraju stare rane - rekao je on.

Povodom samita Zapadnog Balkana u Trstu 12. jula, Dačić je rekao da očekuje da se u završnoj deklaraciji jasno potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana uz pojedinačno vrednovanje napretka u evrointegracijama svake zemlje.

On je rekao da se nada da će u Trstu biti pronađeni načini za bolju ekonomsku integraciju regiona.

Dodajući da je za Srbiju prioritet realizacija autoputa Niš-Priština-Merdare, predložio je da sledeći samit bude u Nišu.

Šef srpske diplomatije rekao je da su odnosi Italije i Srbije odlični uprkos različitim stavovima o Kosovu i dodao da je Italija jedan od najvećih investitora u Srbiji.

#Dijalog

#Ivica Dačić

#Srbija

'