AKTUELNO

Priština, osim što ne poštuje potpisane sporazume i osnovne međunarodne principe, pokušava i da lažira sadržaje dokumenara, podsećaju gosti "Novog jutra" dodajući da se čini kao da je Srbija počela da se navikava na politiku dva aršina, ali da to ne sme da dozvoli.

Govoreći o predlogu američkog predsednika Donalda Trampa da Srbija prizna Kosovo, Slobodan Samardžija, bivši dopisnik "Politike" iz Moskve, kaže da ne bi mnogo pridavao značaja toj poruci, jer je reč o porukama koje se uobičajeno šalju.

- Sve što je napisano smo već čuli, i zaista nema ništa u tom pismu što treba da nas iznenadi - kaže Samardžija za "Novo jutro". Ističe da Amerika nije neko ko će odustati od Kosova, te sve što se dešava u južnoj srpskoj pokrajini, ne radi se bez znanja SAD.

Srbija, kaže, mora da ima pravi odgovor i granice od kojih ne sme da odstupi.

Foto: TV Pink Printscreen

Aleksandar Apostolovski, novinar "Politike" slaže se da Amerika neće odustati od svoje politike.

Činjenica je i da smo svedoci velikih promena u svetu i njih je pokazala i minhenska konferencija na kojoj smo videli nesklad između politike američke administracije i EU. Mislim da se svet strahovito menja i naš ključni zadatak je da se uklopimo u promene i prepoznamo koje će strane prevagnuti - ocenjuje Apostolovski.

Podseća da Priština ne poštuje potpisane sporazume, niti osnovne međunarodne principe. Takse od sto odsto su, kaže, ginisovske, i uvedene su uprkos tome što Albanci nisu formirali ZSO.

- Tači je juče na panelu pokazao da komotno lažira sadržaj Briselskog sporazuma! On i Albanci ne uvažavaju potpisano i plus lažiraju sadržaje dokumenata - kaže Apostolovski za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Samardžija kaže da Srbija nije u sukobu samo oko Kosova, već treba da se prilagođava novim odnosima koji su se juče demonstrirali u Minhenu.

- Mi moramo da nastavimo svoju politiku kojom neće moći "ni za šta da nas kače" - kaže Samardžija.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#ALEKSANDAR APOSTOLOVSKI

#Novo jutro

'