AKTUELNO

Gosti Novog jutra komentarisali su trenutnu politiku koju vodi Srbija, zahteve koji se pred nju stavljaju, kao i to da li ćemo u nekom trenutku morati da priznamo nezavisnost lažne države Kosovo.

Komentarišući naslove dnevnih novina, Predrag Rajić politički analitičar iz Centra za društvenu stabilnost ističe da Srbija neće menjati svoje spoljno političke prioritete, što često ističe i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Strateški cilj ostaje Evropska unija i to se sigurno neće menjati u skorijem periodu - kaže Rajić za Pink.

Kada je reč o odnosu EU prema Kosovu, smatra da EU neće pred nas postaviti zahtev da se nezavisnost prizna, jer bi to bilo nemoguće zahtevati i očekivati.

- I u samoj Evropskoj uniji je pet država članica koje ne priznaju nezavisnost Kosova, videli ste i reakciju Španije - kaže politički analitičar za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Smatra da je na Srbiji da nastavi da sprovodi neophodne reforme jer one pre svega služe nama na korist.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ističe da je Srbija prostor od interesa za velike sile.

- Rusija se vraća na svetsku scenu i ti uticaji su za pojedince smetnja za razvoj zapadnih interesa na Balkanu. EU se nalazi pred strateškim dilemama i u Sofiji nije bilo reči o preširenju. Politička, vojna neutralnost smeta u ovom trenutku, ali mislim da bolje alternative nema i nema razloga da dovodimo u pitanje odnose sa prijateljima - ističe Milivojević za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Bivši dopisnik dnevnog lista „Politika" iz Moskve Slobodan Samardžija kaže da je problem EU što je sazdana na drugačijim osnovama u odnosu na početku. Onog trenutka kada su SAD počele da gube svoju snagu, počeli su i problemi u Evropi.

- Menja se čitav svet, ne samo Evropa. Više nemamo onaj svet koji je bio kada je stvarana EU. Evropa se razvijala u tim okvirima, a sada se pojavljuju bušotine, pre svega Bregzit, izbeglice, odnosi sa Kinom i Rusijom... Srbija ima interes da uđe u EU zarad fondova, a i to je teren na kojem živimo. Ipak, treba da vidimo kakva će EU biti u narednim godinama - kaže Samardžija.

Foto: TV Pink

Rajić kaže da se u pojedinim oblastima nije ništa uradilo kada je reč o reformama.

- za 16 godina integracija pokrajinski sekretarijat nije pokušao da prođe na nekom velikom projektu saradnje sa, recimo, Mađarskom - kaže Rajić, dodajući da su integracije doživljavane kao koristan okvir za pojedince.

U pojedinim oblastima Srbija je kaskala, a u koštac sa istim se uhvatila tek prethodnih godina.

Milivojević podseća na problem Kosova i na to da zapad ne odustaje od zacrtanog koncepta, te da su postojali politički preduslovi koji su mogli da se reše mnogo ranije da je bilo političke volje.

- Kasni se u svemu, a mogli smo ranije da rešimo probleme - kaže Milivojević.

Sve o ovoj temi pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

'