AKTUELNO

Godinama unazad, pojedine grupe amabasadora pokušavaju da budu vladari iz senke u Srbij, kažu gosti Novog jutra.

Izjava Američkog ambasadora u Beogradu Kajla Skota koji je izjavio da su za zatoj dijaloga Beograd – Prština krive obe strane, istoričar Aleksandar Raković za Novo jutro kaže da ova izjava nije ni malo začuđujuća.

- Mi smo navikli ambasadore u našoj zemlji da oni mogu da se oglašavaju i pričaju gde i šta žele. Tu nema nikavih kočnica. To je isti narativ koji je važio i u prošlosti. Mi samo iz svega treba da izvučemo pouku, jer suština je da nedobronamerne diplomate teba na diplomatksi način da znaju da ne treba da rade takve stvari. To ranije nije moglo da se deašva – rekao je Raković.

Prema Nebojši Čoviću nedadašnjem šefu Koordinacionog tima za KiM, izjava američkog ambasadora je u domenu diplomatskog skandala.

- Godinama unazad, pojedine grupe amabasadora pokušavaju da budu vladari iz senke u Srbij. Ja Kajla Skota ne poznajem lično, ali pratim njegove egzotične naslove i mislim da je prešao svaku meru. Kosnet ume mnogo gore izjave da daje, pa mi Skot deluje i naivno – rekao je Čović misleći na Filipa Kosneta ambasadora SAD na KiM.

- Ljudi su dali živote kako bi zaštitili Kosovo, i izgleda ružno to šepurenje i glumatanje vlasti. Kada imate u vidu koliko je to KiM natopljeno srpskom krvlju, onda shvatate koliko je to teška situacija – smatra Čović, dodajući da je imao prilike da razgoara sa funkcionerima iz KFOR-a i NATO-a i kako kaže, svi potvrdili da je napad na tadašnju SR Jugoslaviju bio dosta ranije planiran.

- Svi su bili jednoglasni, neću pominjati imena, da je NATO agresija nad Srbijom, Jugoslavijom tada, dugo spremana. Mnogo ranije je doneta odluka, siguran sam da šta god da smo preduzeli mi bi doživeli ono što smo doživeli. Oni su svesno ušli u kršenje povelje UN, kao i međunarodnog prava i kada se tako završilo kako jeste, politika Amerike i Britanije ide u tom pravcu da se pravdaju ti zločini. Za bombardovanje RTS-a niko nije odgovorao. TU odluku su donosili najveći svetski lideri. Nisu oni počinili zločin u Srbiji, pogeldajte Irak, Sriju, Avaganistan … granice su važne, ali suština je tome da Amerika mora da kaže da postoji institucionalna diskrimacija prema sprskoj zajednici na KiM – smatra Čović, dodajući da su ugrožena sva elementarna prava ljudima.

- NATO bi u svkom slučaju bombardovao Srbiju šta god da smo uradili. NATO agresija nad SR Jugoslavijom je jako dugo planirana – rekao je Čović naglašavajući da ima promena u svetu, i da će svako odgovarati za svoja nedela u nekom trenutku.

- Srbija mora da bude strpljiva. Dešavaju se promene uticaja u svetu, na primer Amerikanci su 2008. godine imali globalni uticaj od 49 odsto, a 2018. imaju 31 odsto. Kina je imala 37, a sada ima 34 odsto, Nemačka 42, sada je 39 odsto – kaže Čović, naovodeći podatke iz istraživanja koje je sprovela agencija “Galup”.

Raković  kaže da većina ambasadora dobija naloge za svoje ponašanje.

Foto: TvPink Printscreen

- Nisu oni izabirani na izborima, oni su tu postavaljeni kao protočni bojleri i oni to rade – smatra Raković.

Izjavu da Dadrio Lorenco kaže da KFOR drži sve pod kontrolom, Raković kaže da ta neistina nije prva.

- Oni rade u dogovoru sa Albancima sa Kosova. I za Gazivode su pričali da se ništa ne dešava. Plašim se karte Velike Albanije u kabinetu Haradinaja koja obuhvata sve do Sjenice, Preševa i Bujanovca, deo Makedonije, Grčke u delu sa Krfom – kazao je Raković.

#NATO

#Nebojša Čović

#Srbija

'