AKTUELNO

Samo se pridržavajte ovih saveta.

Da li ste znali da maksimalan dnevni unos šećera ne bi trebao da pređe više od 90 grama? Sigurno znate i koliko lako dnevno se krši, odnosno prelazi preko ove brojke. Razlog nepoštovanja ove količine leži u mnogim faktorima, a glavni su nedisciplina i neznanje. Mnogi nisu ni svesni koliko šećer zapravo preovladava u našoj ishrani i u svakodnevnim namirnicama.

Nekada jednostavno nismo ni svesni da unosimo šećer. Dok u nekom restoranu poručujemo zdravu salatu, nije nam na kraj pameti da možda baš preliv koji ide uz tu salatu sadrži šećer. Da, on se skriva i u prelivima, sosevima, hlebu… lista je dugačka.

Ovde je ključno zapamtiti da i male, dnevne promene u ishrani, mogu da donesu veliku promenu, tako da smanjite dnevni unos šećera.

Važno je da znati da samo izbacivanje šećera iz ishrane nije ono što će dovesti do gubitka kilograma i mršavljenja. Činjenica je da je šećer predstavljen kao glavni krivac kada je gojaznost u pitanju, ali to nije u potpunosti istina. Konzumiranje viška kalorija bilo koje hrane (zdrave ili ne) je glavni razlog za povećanje telesne težine.

Foto: Pixabay.com

Onog trenutka kada smanjite dnevni unos šećera osetićete i prve „posledice“ – osećaćete se raspoloženije i bolje. Šećeri nemaju nikakvu nutritivnu vrednost i ukoliko se pre odlučujete za njih umesto za neke nutritivno hranljive namirnice, možete izazvati probleme sa zdravljem u budućnosti. Tako da onog momenta kada zdrava hrana zauzme mesto šećera, osetićete to- kako psihički tako i fizički.

KRATAK VODIČ: KAKO DA SMANJITE DNEVNI UNOS ŠEĆERA

Jedini način da se borimo protiv unosa konzervansa, hemikalija i rafinisanih šećera jeste- da ih izbegavamo! Ograničavanjem unosa pakovane, industrijski obrađene hrane i fokusiranjem na konzumiranje zdrave i što sirovije hrane napravićete pravi izbor, i tako ne možete pogrešiti.

1. Da li znate da za šećer postoji oko 56 različitih imena?

Industrija hrane se toliko trudi da ga sakrije svuda, pod mnogim različitim imenima i terminima. A sve je to na kraju dana – šećer. Od dekstroze, do koncentrata voćnih sokova, maltoze, pirinčanog sirupa pa sve do ksilitola. Ako se pitate kako da smanjite dnevni unos šećera, vreme je da se malo bolje upoznate i sa etiketama koje se nalaze na samim proizvodima.

2. Napravite sami domaće namaze i džemove.

Često se baš za doručak, najvažniji obrok u toku dana, odlučujemo za neki namaz. Predlog je da se sami potrudite da napraviš svoj namaz. Tako ćete biti upućeni šta jedete, i moći ćete da kontrolišete količinu šećera koja će se naći u samom namazu.

Foto: Pixabay.com

3. Pravite napitke za osveženje kod kuće.

Na ovaj način se nikada nećete pitati koji se to tačno sastojci nalaze u flašici. Iako postoje vode sa ukusima, koje se reklamiraju kao zdrava osveženja i zamene za sokove pune šećera, ni ove varijante nekada nisu najbolji izbor. Pretpostavljate i zašto – šećer. Ni njih nije zaobišao. Zato je najbolje da u vodu iscedite limun ili staviš neko drugo sveže voće i povrće za taj neki dodatan osvežavajuć ukus. Limun, limeta, nana, krastavac, narandža su samo neki od predloga koji mogu dati sjajan ukus običnoj vodi, a vama osveženje.

4. Vreme je da kažeš „doviđenja“ pahuljicama koje jedeš za doručak.

Većina ovih pahuljica koje nalazite na policama supermarketa su prepune šećera, iako se mnoge od njih u reklamama predstavljaju kao zdrava varijanta za doručak. Najbolje ćete to proveriti ako pogledate etiketu sa nutritijentima na poleđini pakovanja.

5. Isto važi i za voćne jogurte.

Pozdravite se i sa njima ako vam je cilj da smanjite dnevni unos šećera. Možete zasladiti običan jogurt jednostavno svežim voćem, ako želite zdravu zamenu.

Foto: Pixabay.com

6. Soseve i prelive tražite da vam donesu posebno.

Kao što smo već istakli, sosevi i prelivi, bilo oni slani ili slatki, mogu da sadrže velike količine šećera. U restoranu tražite da vam ih donesu sa strane, uz glavno jelo. I na ovaj način možete da smanjite unos viška šećera.

7. Zaslađena i nezaslađena varijanta proizvoda.

Mnogi proizvodi na tržištu imaju upravo te dve verzije. Ako već imate mogućnost da birate, znate šta je naša preporuka.

8. Slatko bez zaslađivača.

Vanila, ekstrakt vanile, vanilin prah, kakao, začini poput cimeta, zrna pomorandže, limuna ili limete dodaju ukus i zaslađuju jela bez dodavanja šećera. Iskoristite ih.

Na kraju, nije cilj da vas prisustvo šećera u skoro svemu zabrine, jer postoji mnogo brzih i jednostavnih načina da se smanji dnevni unos šećera. Možete početi sa tim već danas, tako što ćete ispratiti naš kratak vodič!

O svemu ovome, kao i o zdravom i brzom mršavljenju, pročitajte više na sledećoj: https://herbafast.com/blog-za-mrsavljenje/

Pink.rs

#Zdravlje

#Šećer

'