AKTUELNO

Ako nemate izbora - pridržavajte se pravila.

Brushalteri i i fino donje rublje

Stavljanjem brushaltera u vrećicu sprečićete višestruku nevolju: mogućnost da vam žica iz brushaltera upadne u bubanj mašine, da vam kukica pranja zapne za neki odevni predmet i da se grudnjak ne istroši prerano. Pre nego što ga stavite u zaštitnu vrećicu svakako pričvrstite kukice grudnjaka. U zaštitnim vrećicama perite i drugo donje rublje od osetljivijih materijala, perite ga na manjim temperaturama i s deterdžentom za osetljivo rublje.

Odeća za vežbanje

Odeću za vežbanje, kao i ostalu opremu koju koristite pri vežbanju (zaštitne rukavice, znojnice i slično) potrebno je prati u zaštitnim vrećicama kako bi se ti zaprljani predmeti koji su upili znoj, a neretko i neugodnog mirisa, odvojili od ostalog rublja. Odeću za vežbanje takođe je najbolje sušiti na vazduhu, piše Zadovoljna.hr.

Foto: Pixabay.com

Patike

Ne smu se sve patike prati u veš mašini, ali one koje su perive perite na temperaturi ne višoj od 40 stepeni, naravno, u zaštitnoj vrećici. Pre nego ih stavite u zaštitnu vrećicu isperite ih sa sapunom i vodom kako biste uklonili ostatke zemlje, blata i slično. Ako vaša mašina ima tu mogućnost, isključite centrifugu kada perete patike. I pazite da veš mašinu što bolje napunite kako patike ne bi lupale po njoj dok se peru.

Majice sa aplikacijama

Kada perete majice sa aplikacijama, poput kamenčića, postoji opasnost da će koji kamenčić otpasti i zapeti u bubnju mašine ili oštetiti neki drugi predmet. Zato majice s aplikacijama uvek perite s unutrašnje strane i u zaštitnim vrećicama. Ukoliko koji kamenčić i otpadne ostaće u vrećici, lakše ćete ga naći i, ako je moguće, ponovno staviti na majicu. Ovakve odevne komade takođe perite sa slabom centrifugom i na temperaturi od 30 ili 40 stepeni.

Pročitajte još: JASTUČNICA UTIČE NA KVALITET KOSE! Evo zašto...

Plišane igračke

Pre nego što plišanu igračku stavite na pranje proverite sme li se ona prati u mašini za veš. Ako se sme prati uvek je perite na nižoj temperaturi i sa slabom centrifugom. Preporučuje se da u jednu vrećicu stavite jednu igračku, ne više, prvenstveno zbog toga da boja s jedne igračke ne pređe na drugu. Plišane igračke koje na sebi imaju delove od kože ne bi se trebale prati u veš mašini.

#Veš mašina

'