AKTUELNO

Ove godine najeftinije ćete proći ukoliko se odlučite da napravite domaći džem od šljiva, a mnogo jeftinije nego prošle godine biće napraviti i mešanu marmeladu i sok od kupina.

Za razliku od prošle godine kada su zbog visokih cena voća i šećera mnoge domaćice odustale od spremanja džemova i sokova, priprema slatkih đakonija ovog leta neće biti preterano skupa.

Zbog kišne godine i dobrog roda skupi neće biti čak ni domaći sokovi od najskupljeg voća.

Za materijal potreban za deset tegla džema od šljiva (deset kilograma voća i pet kilograma šećera) potrebno je izdvojiti 750 dinara, dok u radnjama tegla dobrog domaćeg prekmeza od šljiva košta oko 250 dinara, često i više.

Džem je najbolje praviti od šljive požegače. U pitanju je sitna, slatka i mesnata sorta, koja stiže nešto kasnije od ostalih. Trenutno se najviše prodaje sorta stenlej, koja zbog količine vode nije preporučljiva za pravljenje pekmeza.

Zbog dobrog roda, niske cene voća, ali i činjenice da kilogram šećera košta oko 55 dinara, ovog leta neće biti skupo ni pravljenje marmelade. Za deset kilograma potrebno je četiri kilograma jabuka, tri kilograma krušaka i tri kilograma bresaka. Sve to košta oko 800 dinara, što je ponovo tri puta jeftinije od domaće marmelade u prodavnicama.

Foto: Pixabay.com

Skup jedino džem od kajsija

Zbog kasnog mraza koji je u martu pogodio mnoge zasade kajsije, ove godine bilo je malo domaćica koje su pravile možda i jedan od najukusnijih džemova. Mraz i grad uništili su više od polovine roda kajsije u Srbiji, pa se cena ovog voća gotovo nije spuštala ispod 150 dinara po kilogramu. Kajsije je moguće naći na pijacama i danas, ali po ceni od 200 dinara za kilogram.

Jeftinija i slana zimnica

Već sada se može zaključiti da će i pravljenje slane zimnice biti jeftinije nego prošle godine. Kilogram najbolje paprike moguće je kupiti za oko 100 dinara dok je paprika prosečnog kvaliteta upola jeftinija. U narednom periodu prodavci očekuju još nižu cenu s obzirom na dobar rod. Sličnu cenu ima i paradajz. Za krastavce kornišone još je rano, a očekivana cena je oko 100 dinara.

#Džem

#Kuhinja

#Slatkiši

'