Zdravlje pre svega.
Vežbate i trudite se da jedete zdravo, ali vaš stomak je uvek naduven? Proverite je li problem u ovim, inače zdravim, namirnicama…
Kad pojedete komad voća, učinili ste nešto dobro za svoje zdravlje, no, neke vrste voća imaju i svoju mračnu stranu – fermentiraju u crevima zbog čega se stvaraju gasovi, a vaš stomak postaje nadut. Voće sadrži puno fruktoze, voćnog šećera, i sorbitola, šećernog alkohola, koji izazivaju upale, nadimanje i pritisak u vašem probavnom sistemu.
A neke vrste voća koje pogotovo imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam, imaju i ovakav učinak. Ovde je 5 vrsta voća za koje se smatra da posebno često mogu da podstaknu nadimanje. Proverite kako se osećate nakon što pojedete nešto od ovoga, i ako osetite povećanu nadutost, zamijenite ih nekom drugom vrstom voća ili smanjite njihovo konzumiranje:
1. Jabuke
Ko bi rekao?! Ipak, ovo prezdravo voće je puno fruktoze i zbog toga nekim ljudima može prouzrokovati nadutost. Isti efekt ima i sok od jabuke. Pokušajte ih neko vrijeme izbaciti iz ishrane i videće te da li se vaš stomak smanjuje. Ako vidite promenu, ubuduće pojedite samo nekoliko kriški.
2. Trešnje
Ovde je takođe problem fruktoza, ali i šećerni alkoholi polioli, kao i sama kožica ovog voća može biti teška za varenje.
3. Avokado
Zamislite, čak i on. Avokado ima puno alkohola poliola, zbog kojih se voće duže vari, pa tako ima više vremena za fermentaciju u probavnom sistemu. Ako ste naviknuli dobre masnoće unositi uz pomoć avokada, a osjećate stalnu nadustost, zamenite ga ponekad jajima i proverite je li se nadutost smanjila.